Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

22 maart 2005

UM coördineert groot Europees arbeidsmarktonderzoek

De flexibele professional in de kennismaatschappij

De Europese Unie heeft vanuit haar zesde kaderprogramma onderzoeksgelden beschikbaar gesteld voor een groot internationaal vergelijkend onderzoek naar de eisen die de moderne kennismaatschappij aan hoger opgeleiden stelt. Deze week ontvangen tienduizend Nederlandse afgestudeerden een vragenlijst in het kader van deze studie. Diezelfde vragenlijst wordt binnenkort ook verzonden aan veertigduizend academici in tien andere Europese landen en Japan. De coördinatie van dit zogeheten REFLEX-project vindt plaats vanuit het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), een onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht.

Het onderzoek past binnen het streven van de Europese Unie naar betere afstemming van het hoger onderwijs op de arbeidsmarkt (Lissabon 2000) en naar onderlinge harmonisatie van de nationale systemen van hoger onderwijs (Bologna 1999). De onderzoekers onderscheiden op basis van eerder onderzoek vijf terreinen waarop de hoger opgeleide van de toekomst competent dient te zijn: professionele expertise, functionele flexibiliteit (inzetbaarheid buiten de eigen expertise), innovatief vermogen, mobilisering van menselijk kapitaal (leiderschapskwaliteiten in brede zin) en internationale oriëntatie. Het REFLEX-project onderzoekt in hoeverre hoger opgeleiden circa vijf jaar na hun afstuderen beschikken over deze competenties en in welke mate het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt aan het verwerven van deze competenties hebben bijgedragen.

Naast de enquête wordt ook een landenstudie uitgevoerd, gericht op onderlinge verschillen in hoger onderwijssystemen en de relaties tussen hoger onderwijs en arbeidsmarkt. Met een kwalitatieve studie op basis van interviews met werkgevers en sleutelpersonen in het hoger onderwijs worden de verwachtingen en ervaringen ten aanzien van kennis, vaardigheden en competenties in kaart gebracht.

In Nederland wordt het project medegefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het onderzoek wordt behalve in Nederland ook uitgevoerd in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Noot voor de pers:

Publicaties en informatie over het REFLEX-project zijn te raadplegen op de projectwebsite: http://www.reflexproject.org.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Rolf van der Velden, tel. 043 388 3647 , e-mail mailto:r.vandervelden@roa.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl..Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: www.pers.unimaas.nl

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: www.unimaas.nl/researchmagazine