VER.BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN

Meeste jongeren willen via werkgever sparen voor pensioen

Gezamenlijk persbericht Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, VB en CNV Jongeren 22 maart 2005

Meeste jongeren willen via werkgever sparen voor pensioen De meerwaarde van samen sparen

VB en CNV Jongeren hebben de afgelopen vier maanden een campagne gevoerd om jongeren duidelijk te maken dat solidariteit in relatie tot pensioen wil zeggen dat je iets geeft, maar daar ook iets voor terug krijgt. CNV Jongeren heeft hiertoe in opdracht van VB twee communicatie-instrumenten ontwikkeld: een website en een lespakket op CD-Rom voor het VMBO. Vandaag krijgen de hoeders van het Nederlandse pensioenstelsel in de toekomst, de vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties, de eerste exemplaren van Karin Bitter, Manager pensioenbeleid en plaatsvervangend directeur VB, en Antoon Blokland, voorzitter van CVN Jongeren.

VB wil graag dat jongeren pensioenbewust zijn - of worden. En als het even kan: dat ze de meerwaarde inzien van het Nederlandse pensioenstelsel in het algemeen en het aanvullende pensioen in het bijzonder. Het lespakket voor het VMBO op CD-Rom moet dit bewerkstelligen. Op de CD-Rom staan korte interviews. Drie mensen geven ieder vanuit hun eigen situatie (gepensioneerd, 40-er met gezin en een jongere) hun visie op samen leven, samen werken en samen sparen. Ook staan op de CD-Rom een aantal straatinterviews, waarin de mensen een stelling wordt voorgelegd. Een voorbeeld van zo'n stelling is 'Samen sparen is niet meer van deze tijd'. Bedoeling is dat aan de hand van de interviews en de stellingen in de klas wordt gediscussieerd en nagedacht over de waarde van solidariteit.

Favoriete pensioenleeftijd jongeren
Tijdens de uitreiking van de CD-Rom worden ook de eindresultaten van de pensioentest op www.4114.info gepresenteerd. Op de website konden jongeren een pensioentest doen. Die website is in de campagneperiode bezocht door maar liefst 15.000 bezoekers. Daarvan hebben 3000 mensen de pensioentest ingevuld. De opvallendste uitkomsten zijn dat de meeste jongeren 80 tot 90 jaar oud denken te worden. Ze willen het liefst rond hun 60ste stoppen met werken. Veruit de meeste jongeren willen via de werkgever sparen voor hun pensioen of een combinatie realiseren van zelf sparen en via de werkgever. 26% kiest voor uitsluitend zelf sparen. De ideale leeftijd om met pensioensparen te beginnen, ligt volge nsdemeestejongerenop25jaar.Zieverderde complete testresulaten op www.vb.nl (vanaf 23 maart ook op www.cnvjongeren.nl)

Utrecht, Den Haag, 22 maart 2005

contactpersonen:
Gerda Smits Antoon Blokland
VB CNV Jongeren Zeestraat 65d Ravèllaan 1 2518 AA Den Haag 3533 JE Utrecht
tel 070 3628008 tel. 030 2913715
(06) 505 28 661 (06) 129 38

260
email
info@vb.nl info@cnvjongeren.nl www.vb.nl www.cnvjongeren.n l

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 88 leden behartigt de VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij de VB aangesloten. De leden van de VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 350 miljard euro.

CNV Jongeren is de enige jongerenvakbond in Nederland. Voor hun leden tot 27 jaar biedt CNV Jongeren informatie en advies over alles wat met werk en inkomen te maken heeft. Van hulp bij het invullen van je belastingformulier tot het controleren van je arbeidscontract. Verder komen we op voor de belangen van alle jongeren in maatschappelijke en politieke zaken.

22 mrt 05 15:15