SEA LIFE SCHEVENINGEN

Giftige Griezels in Sea Life Scheveningen

Sinds vandaag zijn er giftige griezels in Sea Life! In de nieuwe jaartentoonstelling zijn zes aquaria gevuld met allerlei soorten giftige (onderwater) dieren.

Als eerste dierenpark in Nederland waagt Sea Life zich aan het houden van zeeslangen! Deze zeeslang (Laticauda colubrina) komt voor bij Australië en Indonesië. Jaarlijks worden er ongeveer 5000 mensen met name vissers, gebeten door deze slangen waarvan er 150 komen te overlijden (ter vergelijking: jaarlijks zijn er 150 haaienaanvallen met gemiddeld 1,5 keer per jaar een dodelijke afloop).

Natuurlijk komen de drie zwart-wit gebande zeemonsters in een speciaal en absoluut veilig slangenaquarium, maar Sea Life moet op het ergste voorbereid zijn. Daarom is er tegengif ingevlogen vanuit Australië; dit moet worden bewaard op koelkast temperatuur van tussen de 2 en 8 graden.

Ook hebben de dierenverzorgers een intensieve slangentraining gehad. De training was natuurlijk niet met de giftige zeeslangen maar met cobras, toch ook geen lieverdjes. De dierenverzorgers hebben geleerd hoe ze moeten omgaan met slangen en hebben meer inzicht gekregen in het gedrag van deze dieren. En hoe pak je veilig een slang op???

Deze giftige zeeslangen zijn niet volledig aangepast aan het leven in zee. Ze moeten boven water adem halen, ze moeten warm worden in de zon om hun voedsel te verteren en de vrouwtjes leggen hun eieren op het strand. Maar in de zee zijn ze in hun element: ze kunnen razendsnel zwemmen.

Vaak geldt hoe langzamer de griezel, hoe sneller het gif. Snelle en stevige dieren hebben geen giftig wapen nodig; zij zijn toch al sterk genoeg. Het zijn juist vaak de dieren die weinig bewegen of moeilijk vooruit komen die giftig zijn om te kunnen overleven.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de Dwergkoraalduivels (Dendrochirus brachypterus). Ze zijn prachtig om te zien met hun wapperende sluiers maar erg snel vluchten kunnen ze niet. Dan is het wel handig als je een paar giftige stekels hebt.

Ook zijn er prachtige pijlstaartroggen. Deze tropische soort is bruinig van kleur met felle blauwe stippen. Ook Mangrove kwallen (Cassiopeia andromeda) zijn er die ondersteboven op de zeebodem liggen en daar hun prooi afwachten en met hun gif verlammen.

Camouflage is de kracht van de schorpioenvis (Rhinopias eschmeyeri) die rustig op de bodem ligt. Ze lijken vaak op wieren, koralen of zelfs stenen.

Sea Life Scheveningen is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Entreekosten zijn:

0 tot en met 2 jaar: gratis
3 tot en met 11 jaar: 6 euro
12 tot en met 64 jaar: 9,50 euro
65+: 8,50 euro

Adres:
Strandweg 13 (boulevard)
2586 JK Den Haag
telefoon: (070) 354 21 00
internet: www.sealife.nl

Voor aanvullende informatie en/of beeldmateriaal: Jacomijn Appeldoorn, Sea Life Scheveningen, telefoon: (070) 306 7000.

22 mrt 05 15:29