Waterschap Roer & Overmaas


22-03-2005

Persinformatie: Bever vestigt zich in Roermondse Hambeek

In de Hambeek, midden in de stad Roermond, leeft sinds enige tijd een beverfamilie. Waterschap Roer en Overmaas houdt de bever nauwlettend in de gaten omdat het mogelijk is dat de bevergangen (en holen) het onderhoudspad en de aanwezige kade ondermijnen. Het waterschap gebruikt de Hambeek om tijdens hoogwatersituaties een deel van het water van de Roer naar de Maas te leiden. Inspectie van de bevergangen door de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming heeft uitgewezen dat de bever zich voorlopig voldoende ver van de kade ophoudt. Mocht de bever toch verder graven, dan neemt het waterschap maatregelen zoals het aanbrengen van stortsteen of stalen matten om de kade te beschermen.

De familie bestaat uit 2 volwassen dieren en 2 jongen. Graaf- en knaagsporen waren de eerste aanwijzingen dat de bever in de Hambeek leefde. Nu worden de bevers regelmatig gesignaleerd door aanliggende bewoners en wandelaars.

De bever was in Nederland uitgestorven. Enkele jaren geleden zijn diverse beverparen in Noord- en Midden-Limburg uitgezet. De bevers in de Hambeek zijn hiervan waarschijnlijk afkomstig, maar er zijn momenteel ook al dieren uit Duitsland aanwezig die zich via de rivieren hebben verplaatst.

Om te leven heeft de bever water, waterplanten en bij voorkeur wilgen- of populierenhout nodig. Steeds meer oevers van beken worden op een natuurvriendelijke manier ingericht en/of onderhouden. De bever krijgt hierdoor meer kansen om zich te vestigen en te (over)leven. Het knaaggedrag van de bever draagt ook bij aan de natuurlijke uitstraling van het gebied waar hij leeft: er ontstaat een bepaalde openheid in het landschap omdat bomen en struiken worden doorgeknaagd.

De bever heeft een midden- tot donkerbruine dichte vacht. Het dier is gemiddeld 1.30 m (incl. staart) groot en weegt zon 25 kg. Bevers leven in paren (voor het leven) of in families. Het zijn uitstekende zwemmers. Hun holen of burchten (stapel takken) maken ze in of op de oever. De ingang van de burcht ligt altijd onder de waterspiegel. Bevers zijn een in Nederland beschermde diersoort (Flora- en faunawet, Habitatrichtlijn).