Provincie Utrecht

Persbericht

Permanent bewonen recreatiewoningen vooral zaak van gemeenten

22-3-2005
Het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft beleidsregels vastgesteld voor de omzetting van een recreatiewoning naar een woning die permanent bewoond mag worden. "Binnen die regels kunnen gemeenten zelf bepalen, hoe zij met recreatiewoningen omgaan", stelt gedeputeerde Ekkers.

Vorig jaar oktober heeft de provincie haar voorlopige beleidsregels voorgelegd aan gemeenten en andere belanghebbenden en zijn de beleidsregels besproken in de statencommissie Ruimte en Groen. De regels zelf zijn naar aanleiding van de binnengekomen reacties niet gewijzigd, maar de toelichting daarop wel. "Zowel gemeenten als de provinciale statencommissie Ruimte en Groen wilden dat de toelichting zich zou beperken tot de provinciale rol; het goed- of afkeuren van bestemmingswijzigingen. Zaken als handhaving van regelgeving en gedogen van permanente bewoning in recreatiewoningen is de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten", benadrukt Ekkers.

Verruimd beleid
In november 2003 heeft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer een verruimd beleid voor permanente bewoning van recreatiewoningen aangekondigd. Zij stelde richtlijnen op, waarbinnen recreatiewoningen een bestemmingswijziging kunnen krijgen en dus een reguliere woning worden. Het Rijk droeg de gemeenten en provincies op invulling te geven aan dit verruimde beleid en daarmee de bewoners duidelijkheid te geven. Ekkers: "Ons streven naar duidelijkheid voor bewoners heeft geleid tot een beperkt aantal, heel heldere regels".

Niet in kwetsbaar gebied
Er zijn twee manieren om permanente bewoning mogelijk te maken: een omzetting van de bestemming van recreatie naar wonen of een persoonsgebonden beschikking. Een wijziging van de bestemming kan alleen als de woning op 31 oktober 2003 permanent bewoond was en de woning niet ligt in kwetsbaar gebied zoals de Ecologische Hoofdstructuur, Vogel- en Habitatgebieden of in delen van een Nationaal Landschap.

De woning moet ook voldoen aan de bouwtechnische vereisten uit het Bouwbesluit. (Sta-)caravans en eenvoudige houten huisjes horen hier dus niet bij. De precieze grenzen van de Nationale Landschappen binnen de provincie worden momenteel nader in kaart gebracht en beschreven. Hierbij wordt ook bepaald welke delen daarvan kwetsbaar zijn. Verzoeken tot bestemmingswijzigingen binnen de Nationale Landschappen kunnen pas worden beoordeeld als deze beschrijvingen gereed zijn.

Persoonsgebonden
De andere manier om permanente bewoning mogelijk te maken is het afgeven van een persoonsgebonden beschikking door de gemeente. Dit is een tijdelijke gedoogbeschikking, die ook in kwetsbaar gebied mag worden afgegeven. Ook in dit geval moet de recreatiewoning op 31 oktober 2003 bewoond zijn geweest en moet aan de milieuwetgeving worden voldaan. "De minister geeft aan dat in alle overige gevallen gemeenten actief moeten handhaven om permanente bewoning tegen te gaan", aldus Ekkers.

In de provincie Utrecht zijn ruim 3200 recreatiewoningen. Hierin zijn eenvoudige houten huisjes en stacaravans of andere onofficiële verblijven niet meegerekend, want deze komen niet aanmerking voor een bestemmingswijziging. Volgens een globale inventarisatie van de provincie liggen ruim driekwart van de recreatiewoningen in kwetsbaar gebied. Blijven over 850 woningen, die in aanmerking zouden komen voor een bestemmingswijziging. Volgens gemeentelijke cijfers is hiervan circa 30% permanent bewoond, ruim 250 recreatiewoningen. Alleen deze woningen komen volgens het beleid van minister Dekker in aanmerking voor een bestemmingswijziging.

Laatst gewijzigd op 03/22/2005 02:14:49 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl