Universiteit van Tilburg

Pensioenen ondernemers en werknemers niet gelijk behandeld

Ondernemers hebben minder mogelijkheden om een goed pensioen op te bouwen dan werknemers. Dat is een van de conclusies uit het rapport Gelijke behandeling Pensioen en Lijfrente dat maandag is aangeboden aan minister Zalm. Het rapport, gecoördineerd door prof. dr. Gerry Dietvorst van de Universiteit van Tilburg, had tot doel te onderzoeken of een rechtvaardiger en toegankelijker systeem voor lijfrentepremieaftrek mogelijk was.

Het rapport borduurt in feite voort op dat van de Commissie Nationaal Pensioendebat dat in 2003 verscheen onder voorzitterschap van de voormalige bewindsman W. Vermeend. De aanleiding om het nu verschenen rapport te schrijven was de toegenomen complexiteit van de fiscale wetgeving op het gebied van lijfrenten. De uiterst gedetailleerde en complexe regelgeving ter bepaling van het maximale bedrag dat een lijfrentepremie mag worden afgetrokken als onderhoudsvoorziening - zo is een van de conclusies van het rapport - schrikt burgers af. Zij zullen daardoor minder geneigd zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en aanvullend op het pensioen een oudedagsvoorziening te treffen.

In het rapport zijn de fiscale regels voor de pensioenopbouw van een werknemer en die voor de ondernemer vergeleken. Dit leidt tot de conclusie dat ondernemers voor hun pensioenopbouw minder fiscale steun krijgen van de fiscus dan werknemers. Dat is in tegenspraak met het beleid van de wetgever, die ondernemers en werknemers op dit punt gelijk wenst te behandelen. De onderzoekers spreken van stelselmatige achterstelling en gebruiken de term gelijke monniken, ongelijke kappen.

De opstellers van het rapport hebben de Nederlandse wetgeving op het punt van lijfrentes langs de meetlat van de Lissabon-strategie gelegd en komen tot de conclusie dat het lijfrenteregime op een aantal punten daarmee niet in overeenstemming is. Om tot een geheel gelijke behandeling van werknemers en ondernemers te komen is een zuivere tekortenregeling zoals voorgesteld in het rapport Zorgen voor Morgen de enige weg. Om dat te realiseren is zo stelt het rapport een pensioenregister noodzakelijk. Eerder deed een drietal studenten van de Universiteit van Tilburg al een onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijk register. Dat zoiets haalbaar is, blijkt uit het feit dat zon systeem al operationeel is in Denemarken en Zweden.

Bij het opstellen van het rapport waren betrokken onderzoekers van de universiteiten van Tilburg en Nijmegen, en een aantal verzekeraars, waaronder Interpolis en Achmea.

Noot voor de pers
Het rapport is te downloaden via de website: www.pensionresearch.org. Binnen enkele werkdagen is voor de media een gedrukte versie beschikbaar (013 466 2000). Voor nadere informatie: Prof.dr. Gerry Dietvorst, 06-2852 144.