Ministerie van Buitenlandse Zaken

wederopbouw

Nieuwe samenwerking voor effectieve wederopbouw

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Defensie

Persbericht, 22 maart 2005

Nieuwe samenwerking voor effectieve wederopbouw

Duurzame wederopbouw vereist een geïntegreerde aanpak op nationaal en internationaal niveau. Voor de Nederlandse overheid betekent dit nauwe samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken. Maar ook de betrokkenheid van het bedrijfsleven (publiek-privaat) is van belang. Dit staat in de nieuwe wederopbouwnotitie `Wederopbouw na Gewapend Conflict' samengesteld door de drie ministeries. Wederopbouw zal alleen effectief zijn, wanneer de politieke dialoog, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire, economische en militaire zaken in onderlinge samenhang worden ingezet.

Voor wederopbouw in een land dat uit een conflict komt, is niet alleen ontwikkelingshulp van belang maar ook veiligheid en economisch herstel. Zo behoren vrede- en veiligheidsgerelateerde activiteiten deel uit te maken van een wederopbouwstrategie. Vrede en veiligheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling. Tegen deze achtergrond hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie het initiatief genomen een gezamenlijk team op te richten dat hervorming van de veiligheidssector in postconflictgebieden zal ondersteunen. Daarnaast zal het bedrijfsleven actiever worden betrokken bij de wederopbouwactiviteiten.

Nederland zal zich in het kader van specifieke elementen van wederopbouw na gewapend conflict richten op drie voorkeursregio's, te weten het Grote Meren gebied, de Hoorn van Afrika, de Westelijke Balkan en het land Afghanistan. Om de Nederlandse bijdrage aan wederopbouw effectief en duurzaam te maken, zal per land of per regio een strategie worden ontwikkeld waarin de (financiële en niet-financiële) publieke en private inspanningen worden gebundeld. Deze samenwerking tussen de ministeries biedt de mogelijkheid tot het integreren van verschillende beleidsinstrumenten en een effectievere inzet van mensen en middelen.