Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht nr.18 Nieuw subsidiebeleid

22 maart 2005

MEER VARIATIE IN ACTIVITEITEN EN EVENWICHTIGE VERDELING BUDGET

Activiteiten die beter aansluiten bij de gemeentelijke doelstellingen en een evenwichtige verdeling van de subsidiegelden met ingang van 1 januari 2006. Dat is het doel van het nieuwe subsidiebeleid dat door b. en w. is vastgesteld. De verwachting is dat hierdoor meer verschillende activiteiten georganiseerd gaan worden. Er is geen sprake van een bezuiniging: het totale subsidiebedrag blijft gelijk. De raad neemt hierover in april 2005 een besluit.

Op dit moment krijgen instellingen subsidie op basis van historie en de door hen ingediende begroting. Dat betekent dat er op basis van het tekort in de begroting een subsidiebedrag wordt verleend. Nadeel van deze methode is dat de prioriteiten uit het collegeprogramma niet altijd overeenkomen met de activiteiten die instellingen organiseren. Het komt ook voor dat meerdere instellingen gelijksoortige activiteiten organiseren, waarvoor zij verschillende subsidiebedragen ontvangen. Op deze manier is er geen evenwichtige verdeling van de subsidiegelden.

Het nieuwe subsidiebeleid maakt een einde aan deze situatie. Eerst wordt bekeken of de activiteiten van een instelling passen binnen de door het college vastgestelde doelstellingen. Als dat het geval is, ontvangt de instelling een erkenning voor de duur van een collegeperiode en kunnen zij in aanmerking komen voor basissubsidie, actviteitensubsidie of eenmalige- / waarderingssubsidie. Als uit jaarverslagen of via steekproeven blijkt dat de organisatie niet meer aan de gemeentelijke doelstellingen voldoet, kan de erkenning door het college worden ingetrokken.

Om de instellingen te laten wennen aan het nieuwe beleid komt er een overgangsperiode van een jaar. In 2006 ontvangen de instellingen een waarschuwing als de activiteit volgens het nieuwe beleid niet meer in aanmerking komt voor subsidie. Met ingang van 2007 wordt het nieuwe beleid volledig toegepast.

PORTEFEUILLEHOUDER: H. VAN WERSCH
Voor informatie: Karin Bekker, afdeling Communicatie, tel. 0172-465263

© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16694