Provincie Overijssel

Provincie en waterschappen versterken samenwerking

Gedeputeerde Piet Jansen en de voorzitters van de vijf Overijsselse waterschappen hebben vandaag, op Wereldwaterdag, hun handtekening gezet onder het 'Wateractieprogramma Overijssel 2005'. Daarin staan afspraken over samenwerking rond veiligheid en water, waterkwaliteit en recreatie. Piet Jansen: "Dit draagt bij aan doelmatigheid en transparantie in de waterketen."

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt, het regent vaker en harder en er komt meer smeltwater via de rivieren ons land binnen. Ook de aangescherpte eisen voor waterkwaliteit vragen om een verdere verbetering en een nieuwe aanpak van het waterbeheer. Met het Wateractieprogramma Overijssel gaven provincie en waterschappen in 2004 voor het eerst inhoud aan hun samenwerkingsrelatie. Deze wordt nu voortgezet.

Veilig en leefbaar Overijssel

Een goede waterhuishouding beschermt ons tegen wateroverlast of watertekort maar zorgt ook voor voldoende water van voldoende kwaliteit. Om een goede waterhuishouding te realiseren, zijn veranderingen nodig. De veerkracht van het watersysteem moet worden vergroot, zodat situaties van te veel en te weinig water makkelijker kunnen worden opgevangen. Partijen spannen zich in om:

· in 2010 voor heel Overijssel de gewenste waterhuishoudkundige situatie voor een gebied vast te hebben gelegd;

· bijzondere situaties van hoog- en laagwater gecoördineerd aan te pakken;

· in 2015 de kans op wateroverlast vanuit het oppervlaktewater terug te hebben gebracht tot landelijk vastgestelde normen.

Schoon water

Ernstige en zichtbare vervuiling ligt al weer enkele decennia achter ons. Maar in de bodems bevinden zich op bepaalde plekken nog ernstige verontreinigingen. Ook komen er nog bestrijdingsmiddelen, meststoffen en zware metalen in te hoge concentraties voor in het water.

Concreet spannen partijen zich de komende jaren in om:

· in 2012 de waterkwaliteit te laten voldoen aan de landelijke basisnormen;

· in 2012 de ernstige verontreinigingen van de waterbodems opgeruimd te hebben;

· in 2015 een goede ecologische en chemische toestand van het water te hebben gerealiseerd conform de normen van de KRW bepaald door onder andere de aard van het watersysteem.

Genieten van water

Aan water is het goed toeven. Van belang is dan wel dat dat water schoon en helder is en dat het gebied aantrekkelijk is ingericht.

Concreet spannen provincie en waterschappen zich de komende jaren in om:

· het recreatief medegebruik van het water te versterken;

· in 2018 de inrichting en de waterkwaliteit in gebieden met het streefbeeld kwaliteitswater te laten voldoen aan de eisen die vanuit de ecologische doelen daarvoor worden gesteld.

Download het Wateractieprogramma Overijssel 2005

Lees meer over water in de provincie Overijssel

Bekijk de kaart met waterprojecten

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel