Gemeente Woudrichem

21/03/2005
Uitwijk als decor voor een uniek openluchttoneelstuk

In de gemeente Woudrichem zijn meerdere amateurtoneelverenigingen actief. Elke vereniging zorgt jaarlijks voor een eigen voorstelling, die door de leden zelf geregisseerd wordt en altijd weer volle zalen met trouw, plaatselijk publiek trekt. Legendarisch zijn de toneelvoorstellingen van Juliana in Uitwijk, die geen Uitwijker wil missen, of de voorstellingen van De Vriendenkring uit de kern Woudrichem, Wispel uit Almkerk, jaarlijks te zien in het Wapen van Emmickhoven.

De onlangs overleden burgemeester van Woudrichem Arie van Harten - fervent bezoeker van de verschillende voorstellingen - sprak vaak zijn bewondering uit over de toneelverenigingen die met hun jaarlijkse voorstellingen een belangrijke bijdrage leveren aan het culturele klimaat en de saamhorigheid in de kernen.

Graag wilde Van Harten die plaatselijke toneelcultuur nog zichtbaarder maken en versterken. Daarom heeft hij de amateurtoneelverenigingen bij elkaar gebracht in een uniek samenwerkingsverband: op dit moment werken een dertigtal spelers van drie toneelverenigingen
- Juliana uit Uitwijk, De Vriendenkring uit Woudrichem en Wispel uit Almkerk - samen aan een grote openluchtvoorstelling (locatietheater) die in de zomer van 2005 wordt gegeven. De repetities zijn gestart, het enthousiasme is groot.
De groep repeteert onder leiding van een professionele theatermaker, Malte Huthoff, die zijn opleiding aan de Toneelacademie te Maastricht heeft gevolgd en ervaring heeft met openluchttheater gespeeld door grote groepen amateurspelers.
Ook "Uit Volle Borsten", bekend dameskoor (50 leden) uit Dussen dat smartlappen ten gehore brengt, speelt een rol in de voorstelling. In totaal wordt de voorstelling dus gedragen door zo'n 80 spelers, en even zoveel vrijwilligers achter de schermen.

De voorstelling zal worden gespeeld in Uitwijk. Locatietheater betekent dat in het spel gebruik wordt gemaakt van de op de locatie aanwezige elementen. Aan bewoners van Uitwijk is daarom gevraagd mee te werken aan een nog mooier eindresultaat door toestemming te verlenen aan een speler om "op te komen" vanuit een huis, of om in een appelboom te klimmen of vanachter een open raam een scène te mogen spelen. Ook paarden, tractoren fietsen en brommers gaan een rol spelen.

De groep speelt Het bezoek van de oude dame van Friedrich Dürrenmatt. De regisseur heeft de tekst vertaald en bewerkt. Het is een stuk met veel komische momenten dat zich uitstekend leent voor locatietheater, waarin een dertigtal zeer kleurrijke rollen voorkomen en de nodige spectaculaire acties. Thema is de terugkeer van een oude dame naar haar geboortedorp. Uitwijk staat geenszins model voor dat dorp, maar is door de compactheid en de ligging wel een schitterende locatie voor het toneelspel.

Er worden programmaboekjes gemaakt die als entreebewijs zullen gelden en vanaf 1 mei te koop zijn bij Teuling Drogisterij te Almkerk. In het programmaboekje worden advertenties opgenomen van regionale bedrijven die het toneelproject financieel of in natura steunen.

De voorstellingen vinden plaats in Uitwijk in juni 2005: op donderdag 2, vrijdag 3, zaterdag 4, donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 juni.

Het bezoek van de oude dame.

Meer informatie kunt u inwinnen bij de voorzitter van de werkgroep Openluchttoneel 2005:
Claran Wielenga,
cwielenga@woudrichem.nl
(0183) 30 81 27.