FNV

Onderhandelingsresultaat Uniq afgewezen

Leden van FNV Bondgenoten hebben het onderhandelingsresultaat van de nieuwe cao bij Uniq afgewezen. Flexibilisering van de werktijden was het struikelblok.
De werknemers van Uniq (Johma salades) vinden de flexibilisering van de werktijden onaanvaardbaar. Het gaat met name om de zogenoemde leegloopuren. In rustige tijden, januari en februari, wordt er te weinig productie gedraaid om iedereen voortdurend aan het werk te houden. De werknemers zitten dan stil, of gaan naar huis. In de drukkere tijden is er juist te veel werk, waardoor er overuren moeten worden gedraaid.

In het onderhandelingsresultaat is er een ander rooster voor in de plaats gekomen. Dat komt erop neer dat werknemers dezelfde uren gaan draaien, voor minder geld.

Werknemers vinden dat de werkgever op een andere manier moet inroosteren, bijvoorbeeld door mensen die even niks te doen hebben op een andere productielijn in te zetten.

Is het mogelijk dat dit resultaat alsnog wordt aanvaard, nadat het punt van de werktijden is aangepast? Jos Hendriks, bestuurder FNV Bondgenoten: "Nee, de werkgever heeft aangegeven dat als hij de nieuwe regeling er niet door krijgt, er opnieuw onderhandeld moet worden over de loonsverhoging van structureel 1,25 procent en eenmalig 0,25."

Werknemers, bedrijfsleider en werkgever gaan nu in overleg om uit te zoeken hoe er geroosterd kan worden.