Provincie Drenthe

Provincie Drenthe komt met zienswijze Nog aantal vragen over Duitse verbrandingsinstallatie

Assen, 22 maart 2005
Persberichtnummer 05-047

De provincie Drenthe zet op een drietal punten vraagtekens bij de komst van een afvalverbrandingsinstallatie (AVI) op het Duitse deel van het Europark bij Coevorden. Zo wordt gevraagd nader onderzoek te verrichten naar de huidige fluorideconcentratie op de plek van vestiging en de mogelijke gevolgen van de AVI daarop. Ook wordt gevraagd naar de milieugevolgen van mogelijk wateronttrekking uit een nabijgelegen zandwinplaats van Westo. Ten slotte wordt erop aangedrongen in de vergunning vast te leggen dat geen gevaarlijk afval mag worden verbrand. Dit wordt vastgelegd in een zienswijze. De provincie vervult procedureel gezien een coördinerende rol in deze zaak. Zo worden de Nederlandse reacties op de plannen door de provincie ingezameld en naar het bevoegd gezag in Duitsland verstuurd.

Eind vorig jaar zijn de plannen voor de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie op de grens van Duitsland en Nederland door de indieners stilgelegd. Daarop heeft één van hen, de firma BBE GmbH een vergunning bij de Duitse overheid aangevraagd voor de bouw van een kleinere verbrandingsinstallatie op Duits grondgebied, 300 meter van de grens met Nederland. Tot en met 23 maart a.s. kan officieel op deze aanvraag worden gereageerd. Nederlandse burgers kunnen een bezwaarschrift indienen, de betrokken Nederlandse overheden kunnen ook officieel op de stukken reageren.

Na een gedegen analyse van de stukken komt de provincie Drenthe tot de conclusie dat de installatie voldoet aan zowel de Nederlandse en Duitse, als toekomstige Europese milieunormen. Het college van GS ziet dan ook geen aanleiding voor de indiening van een officieel bezwaarschrift. Bij de beoordeling van de Duitse stukken is steeds de vraag gesteld, hoe Drenthe zou reageren op een vergunningaanvraag voor de voorgestelde verbrandingsinstallatie op Nederlands grondgebied. Ook dan zouden de criteria gelden zoals die staan vermeld in de Nederlandse en de Europese wet- en regelgeving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl