Veilig Amsterdam


De buurtregisseur - Jan de Jong, De negen straatjes

22/03/2005 - Buurtregisseur

Jan de Jong, wijkteam Lijnbaansgracht.

Contact

Via het wijkteam, 0900-8844, of gewoon op straat.

De buurt

De Negen Straatjes staat vol schitterende grachtenpanden die veelal in particulier bezit zijn. Soms zijn ze opgedeeld in fraai verbouwde appartementen, die aan bemiddelde zakenmensen worden verhuurd. De schilderachtige buurt trekt veel toeristen. Er is één theater, Felix Meritis, dat tegenwoordig voor televisieopnamen en recepties wordt gebruikt. Verder zijn er veel bedrijven en winkeltjes gevestigd.

Hoe pittoresk ook, de grachten en tussenliggende straatjes zijn gebouwd in een tijd dat er nauwelijks verkeer was en al helemaal geen autoverkeer. Bovendien wordt de resterende ruimte voor de helft gebruikt voor parkeerplaatsen. Bedrijven en winkels moeten regelmatig worden bevoorraad, wat voor opstoppingen zorgt. De gemoederen raken dan al snel verhit en het getoeter en geschreeuw is niet van de lucht.

Buurtproblematiek

Binnen het gebied van de Negen Straatjes zijn in totaal 483 parkeerplaatsen beschikbaar. Dit is uitgezonderd de Raadhuisstraat en de Westermarkt. In de Raadhuisstraat zijn nog 67 parkeerplaatsen beschikbaar voor kortparkeerders. Op de Westermarkt is er laad & losruimte gecreëerd voor bussen. De bezoekers voor het Anne Frankhuis worden hier o.a. afgezet en opgehaald. Doordat het ophalen in handen van de bezoekers ligt en niet in die van de chauffeurs, zijn zij wel eens te vroeg terug op de Westermarkt en moeten zij langere tijd wachten op de passagiers. Dit leidt er dan weer toe dat andere bussen niet van deze locatie gebruik kunnen maken. Tevens veroorzaken deze bussen overlast bij andere gebruikers van de Westermarkt door het uitzicht weg te nemen of door stinkende motoren.

Negen Straatjes

De grenzen van het gebied lopen als volgt: Westermarkt, Raadhuisstraat, Singel even zijde, Wijde Heisteeg, Huidenstraat, Runstraat, Prinsengracht oneven zijde en terug naar de Westermarkt. De Negen Straatjes is vernoemd naar de negen straatjes die de grachten met elkaar verbinden. Deze straatjes liggen precies in elkanders verlengde.

Gezien vanaf de zijde van de Raadhuisstraat en de Westermarkt zijn er de volgende straatjes; Gasthuis Molensteeg, Hartenstraat, Reestraat als de eerste drie straatjes; Oude Spiegelstraat, Wolvenstraat en Berenstraat als de tweede drie straatjes en Wijde Heisteeg, Huidenstraat en Runstraat als de derde drie straatjes.

Er zijn nog twee kleine straatjes die tussen de Singel en de Herengracht liggen. Dit zijn de Treeftsteeg en de Romeinsarmsteeg. Door hun ligging hebben ze geen invloed gehad om de naamgeving van het gebied.

Buurtregisseur Jan de Jong