ATRADIUS

Optimisme en realisme volop terug bij Nederlandse exporteurs

Nederlandse exporteurs zijn weer optimistisch! Zij verwachten dat dit jaar de exportomzet met gemiddeld 10% toeneemt ten opzichte van 2004. Dit is de hoogste groeiverwachting sinds 2000 (12%) en is aanzienlijk hoger dan vorig jaar toen ondernemers een bescheiden 2,9% exportgroei verwachtten. De grootste groei wordt verwacht naar traditionele exportmarkten zoals Spanje en Rusland. China is de belangrijkste nieuwe exportbestemming; bijna 30% van de ondernemers verwacht hier in 2005 naartoe te gaan exporteren. Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Export 2005 dat is uitgevoerd door kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex.

Tweederde van de Nederlandse ondernemers denkt dat in 2005 de omzet uit uitvoer groeit. Zeer weinig exporteurs (6%) verwachten een daling. Exporteurs hebben in 2004 boven verwachting gepresteerd met een behaalde exportomzetstijging van 15% in plaats van de 2,9% groei die zij aanvankelijk verwachtten.

China dé nieuwe exportbestemming voor 2005
De afgelopen 3 jaar is een trend te signaleren om naar China te exporteren. In 2001 exporteerde slechts 15% van de Nederlandse ondernemers naar China, in 2004 was dat 27% en dit jaar 32%. Voor 2005 ziet bijna eenderde van de exporteurs dat land als nieuwe exportbestemming. De interesse voor de Verenigde Staten (VS) is vergeleken met eerdere jaren afgenomen, al staan ze nog steeds in de top 5 van belangrijkste exportbestemmingen.

Minder betalingsachterstanden
Ondernemers ervaren minder betalingsachterstanden dan vorig jaar met name in Griekenland, Spanje en Groot-Brittannië. In Italië ervaart men binnen de Europes Unie (EU), evenals vorig jaar, de meeste betalingsachterstand. Polen is de slechtste betaler van de EU toetreders. Dit is in lijn met de betalingservaringen van Atradius met dit land. Om het risico af te dekken dat een afnemer niet betaalt, gebruikt tweederde van de ondervraagden vooruitbetaling gevolgd door een letter of credit of een kredietverzekering.

Kwaliteit onderwijs en terrorisme bedreigingen Nederlandse export Tweederde van de ondervraagden vindt dat de euro de dollar steeds meer als sleutelvaluta vervangt. Tegelijkertijd wordt de dure euro ten opzichte van de dollar door bijna 70% van de ondernemers als belemmering van de exportkansen gezien. Net als in 2002 en 2004 staat het
positieve imago van de Nederlandse producten boven aan de lijst van belangrijkste stimulans voor de Nederlandse export. De stijging van de loonkosten en administratieve lasten worden als de belangrijkste exportbedreigingen gezien. Dit jaar zegt voor het eerst bijna de helft van de exporteurs (46%) de kwaliteit van het onderwijs als een exportbedreiging te zien. De factor terrorisme is de meest opvallende stijger. Waar vorig jaar slechts 8% van de exporteurs terrorisme als bedreiging voor de export zag, is dat percentage dit jaar gestegen tot 68%!

Forse toename uitbesteding van productie
Nederlandse ondernemers verwachten een forse toename van uitbesteding van de productie. Waar de respondenten, die vorig jaar ook al werk uitbesteedden, vorig jaar dachten ruim driekwart van de productie in Nederland te behouden, is dat nu 41%.

Over Atradius
Atradius is een van 's werelds grootste kredietverzekeraars met premie inkomsten van circa EUR 1,3 miljard en een mondiaal marktaandeel van 25 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van EUR 300 miljard tegen het risico van non-betaling en biedt tal van producten variërend van kredietverzekering en incasso tot advies. Met 3600 medewerkers en meer dan 90 kantoren in 40 landen heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 45 miljoen ondernemingen wereldwijd en geeft 12.000 kredietlimiet beslissingen per dag. Atradius heeft een A rating van Standard & Poor's (vooruitzicht stabiel) en A2 van Moody's (vooruitzicht stabiel). De belangrijkste aandeelhouders zijn Swiss Re en Deutsche Bank.

Over Fenedex
Kernactiviteiten van Fenedex, in 1954 door het bedrijfsleven opgezet, zijn: inspireren, informeren, opleiden en adviseren van ondernemingen en personen ter bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de 1335 leden in het bijzonder.