STING
http://www.sting.nl

Beroepsverenigingen willen Deltaplan verpleeghuiszorg

Beroepsverenigingen willen Deltaplan verpleeghuiszorg Onderzoek Inspectie: verbeteringen zichtbaar, maar er is nog veel te doen
Utrecht, 22 maart - De beroepsverenigingen van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleeghuisartsen pleiten voor een Deltaplan Verpleeghuiszorg, waarvoor alle partijen uit het veld zich inzetten. Alleen zo kan op korte termijn duurzame verantwoorde zorg tot stand komen. Hiermee reageren de beroepsverenigingen op de onderzoeken die de inspectie voor de gezondheidszorg vandaag presenteerde.Veel verpleeghuizen voldoen niet aan het gewenste kwaliteitsniveau. Toch zijn er ook verbeteringen zichtbaar.
De Inspectie constateert dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg op fundamentele onderdelen tekort schiet. Zo is in veel huizen de vocht- en voedselvoorziening, de toediening van medicijnen en het veilig gebruik van bedden onder de maat. Bovendien stelt de Inspectie dat op al deze onderwerpen onvoldoende scholing van personeel plaatsvindt. Tegelijkertijd noteert de Inspectie enkele lichtpuntjes. Slechts een enkel verpleeghuis zakt nog door de bodem van de zorg en er wordt gewerkt aan verbeteringen.
Deltaplan Verpleeghuiszorg
De beroepsverenigingen AVVV, NVVA en Sting willen samen met de verpleeghuissector en haar cliënten werken aan een structurele oplossing van de problemen. Daarom pleiten de beroepsverenigingen voor een meerjarig Deltaplan voor de verpleeghuiszorg. Hiervoor dienen alle betrokken partijen: zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliëntvertegenwoordigers, hun expertise in te zetten. Het is hoopgevend dat deze partijen daartoe bereid zijn, zo bleek op de bijeenkomst die de Inspectie vanochtend organiseerde. Vanuit het perspectief van de beroepsgroepen heeft het Deltaplan Verpleeghuiszorg vier speerpunten: professionele normen voor verantwoorde zorg, daaraan gerelateerde deskundigheidsbevordering, de daarvoor vereiste financiële middelen en een imago dat de verpleeghuiszorg recht doet.
Professionele normen voor verantwoorde zorg
AVVV, NVVA en Sting willen landelijke afspraken maken over de kwalitatieve en kwantitatieve inzet van personeel. Eerdere inspectierapporten toonden aan dat de personele bezetting in de verpleeghuizen in 15 jaar tijd is afgenomen én dat het personeel minder goed is opgeleid. Omdat de bewoners van verpleeghuizen steeds zieker zijn geworden, vormt het gebrek aan normering een levensgevaarlijk risico, zo menen de beroepsverenigingen. Deskundigheidsbevordering
Het onderzoek van de Inspectie constateert ook een gebrek aan deskundigheidsbevordering. Veelal zijn er geen opleidingsplannen, is er geen training op de werkvloer en wordt de bekwaamheid van medewerkers niet in de praktijk getoetst.De beroepsverenigingen vrezen dat de huidig beschikbare middelen niet toereikend zijn voor de beoogde kwaliteitsnormering en deskundigheidsbevordering. Daarom doen zij een beroep op de overheid om de instellingen financiële ruimte te geven voor de structurele verbetering van kwaliteit van zorg. Een imago dat de verpleeghuiszorg recht doet
In de verpleeghuiszorg werken 67.000 oprecht geëngageerde beroepsbeoefenaren, managers en vrijwilligers. Zij spannen zich tot het uiterste in om goede zorg te bieden voor de meest kwetsbare mensen van onze samenleving. Dat is een heel moeilijke opdracht, zoals blijkt uit de Inspectierapporten en de berichten uit de media. Deze zorgverleners verdienen veel meer maatschappelijke waardering dan ze nu krijgen.
De beroepsverenigingen pleiten ervoor dat ook de vele positieve facetten van de verpleeghuiszorg onder de aandacht komen, zodat de sector capabele mensen blijft aantrekken om goede zorg te bieden in onze verouderende samenleving.

---

Noot