Erasmus Universiteit Rotterdam

Studenten Erasmus Universiteit Europees Kampioen Debatteren

Twee studenten van RSM Erasmus University, Sharon Kroes en Lars Duursma, zijn Europees Kampioen debatteren geworden in de categorie 'Engels als tweede taal'. Zij lieten teams uit meer dan twintig verschillende landen achter zich op de European Universities Debating Championships, die van 18 tot 22 maart werden georganiseerd in het Ierse Cork.

De European Universities Debating Championships vormen de grootste debatcompetitie van Europa, met afgelopen editie ruim driehonderd deelnemers van meer dan zestig universiteiten. Tijdens het toernooi is gedebatteerd over een grote verscheidenheid aan actuele onderwerpen op het gebied van politiek, economie, internationaal recht en ethiek. Het evenement werd georganiseerd in Cork, momenteel culturele hoofdstad van Europa.

Sharon Kroes (19) is onder meer bekend van VARA's Lagerhuis, waar hij negen keer werd uitgeroepen tot beste spreker. Afgelopen maand veroverde hij prijzen op de debattoernooien van Amsterdam en Leiden. Lars Duursma (23) schreef reeds vele nationale en internationale toernooien op zijn naam, en is tweevoudig en regerend Nederlands Kampioen debatteren. In januari eindigden Kroes en Duursma als beste Nederlandse sprekers ooit op het wereldkampioenschap debatteren in Maleisië.

Voor Sharon Kroes was het zijn debuut op het Europese Kampioenschap debatteren. Hij gaat bovendien als één van de jongste Europese Kampioenen ooit de geschiedenisboeken in. Lars Duursma nam tweemaal eerder deel aan het prestigieuze evenement. In 2003 werd hij samen met Marc Roels ook al Europees Kampioen in de categorie 'Engels als tweede taal'. Hiermee is hij de enige debater ooit die tweemaal Europees Kampioen is geworden.

Kroes en Duursma studeren beiden (International) Business Administration aan RSM Erasmus University. Hun deelname aan het Europees Kampioenschap is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Vereniging Trustfonds Erasmus Universiteit Rotterdam.

Noot voor de redactie (