Rechtbank 's-Gravenhage

Verdachten gooien stenen vanaf viaduct niet naar Pieter Baan Centrum

âs-Gravenhage 22 maart 2005 - De rechtbank âs-Gravenhage ziet geen aanleiding de vier jongemannen die ervan worden verdacht in januari in Rijswijk een of meer brokken steen vanaf een viaduct te hebben gegooid waardoor een automobiliste is verongelukt, voor observatie over te laten brengen naar het Pieter Baan Centrum.

De rechtbank heeft vandaag de vordering van de officier van justitie om de vier verdachten naar het Pieter Baan Centrum over te laten brengen voor een groepsobservatie afgewezen. Vier deskundigen die de verdachten hebben onderzocht, achtten opname van de verdachten in het Pieter Baan Centrum wenselijk. Tijdens de eerste zitting in deze zaak, een pro forma-zitting op vrijdag 18 maart, hebben de verdachten en hun raadslieden zich tegen opname in het Pieter Baan Centrum verzet.

De rechtbank heeft ten aanzien van drie van de vier verdachten uit de rapportages van de deskundigen en de toelichting van twee van hen tijdens de zitting niet op kunnen maken dat het noodzakelijk is dat een onderzoek plaatsvindt naar de geestvermogens van deze verdachten. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat er bij deze drie verdachten sprake zou zijn van een vermoeden van een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, die van invloed zou kunnen zijn op de vraag naar de toerekenbaarheid van de gepleegde feiten aan de verdachten, als deze feiten bewezen verklaard zouden worden.

Ten aanzien van de vierde verdachte acht de rechtbank onderzoek naar de geestvermogens wel wenselijk omdat uit de toelichting van een van de deskundigen is gebleken dat bij deze verdachte wellicht sprake kan zijn van een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens. Dit onderzoek kan volgens de rechtbank echter op een andere wijze plaatsvinden dan door observatie in het Pieter Baan Centrum.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22 maart 2005