STICHTING VERANTWOORD ZONNEN

Reactie zonnebranche op WHO-plan: verbod zonnebanken jongeren

NOORD-SCHARWOUDE, 23 maart 2005

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft recentelijk laten weten vóór een verbod op het gebruik van zonnebanken te zijn voor personen onder de 18 jaar en heeft landen opgeroepen een dergelijk verbod in te voeren.
Wij vroegen Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de branchevereniging van de zonnebranche, in Nederland en Vlaanderen om een reactie.

Directeur Richard den Bak toont zich enigszins verbaasd en vermoedt dat de WHO wellicht bepaalde landen op het oog heeft waar een dergelijk verbod blijkbaar nodig is. In Nederland wordt al sinds 1987 geadviseerd om pas na het 16de levensjaar van een zonnebank gebruik te maken voor cosmetische doeleinden (medische toepassingen dus buiten beschouwing gelaten). In België is al enkele jaren een wet van kracht waarin een grens van 15 jaar wordt gehanteerd. Volgens Den Bak houden de Nederlandse studio's zich ook aan deze richtlijn, ondanks dat deze niet middels wetgeving wordt afgedwongen. Een reden voor wetgeving ziet hij voor Nederland dan ook niet aanwezig.

Den Bak mist ook een goede argumentatie van de WHO. Men stelt wel terecht dat jonge mensen die verbranden als gevolg van teveel UV-stralen een groter risico hebben om later huidkanker te krijgen, maar de kans op verbranden is op het strand veel groter dan bij gebruik van een zonnebank. Bovendien hebben we het dan over de goed behandelbare vorm van huidkanker, het zogeheten carcinoom. De relatie tussen zonnebanken en het veel gevaarlijker melanoom is, ondanks bewering van de WHO, nog nooit wetenschappelijk aangetoond.

Mocht er echt reden zijn om de leeftijdsgrens te verleggen naar 18 jaar dan zullen we onze richtlijnen aanpassen, zegt Den Bak, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat het WHO-bericht eerder opgevat dient te worden als een signaal aan landen waar men nog niet zo verantwoordelijk met deze apparatuur omgaat.

22 mrt 05 17:21