Provincie Noord-Holland

22-3-2005

Onderwerp

GS zijn voor fusie Obdam en Wester-Koggenland

Krijn van Rijn

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) adviseren de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties positief over de voorgenomen fusie van de gemeenten Obdam en Wester-Koggenland per 1 januari 2007.

Naar mening van GS zal fusie de bestuurskracht van de beoogde nieuwe gemeente sterk ten goede komen. Er ontstaat een nieuwe gemeente met met bijna 21.000 inwoners en een gemeentelijke organisatie die kwalitatief en kwantitatief alle wettelijke taken goed kan uitvoeren.

Het initiatief voor fusie komt van onderop, van beide gemeenten zelf. GS signaleren ook voldoende draagvlak: beide gemeenteraden hebben eerder in meerderheid ingestemd met de voorgenomen fusie per 1 januari 2007.

De voorgenomen fusie staat niet op zichzelf in West-Friesland. De fusie tussen Venhuizen en Drechterland is op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. De gemeenten Noorder-Koggenland, Wognum en Medemblik onderzoeken de mogelijkheden tot fusie. De gemeenten Wervershoof, Andijk, Enkhuizen en Stedebroec gaan intensiever samenwerken, waarbij een fusie op termijn niet is uitgesloten.