Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 22 maart 2005

LPF wil burgers meer betrekken bij innovatie

De LPF wil dat innovatie een breder draagvlak krijgt. Naast de institutionele kaders, zoals kennisinstituten en bedrijven, dient ook de gewone man te worden betrokken bij de noodzaak tot innovatie in Nederland. Vandaag is de regering hierom gevraagd met een motie van Wien van den Brink van de Lijst Pim Fortuyn, welke met algemene stemmen is aangenomen.

De gewone Nederlander kan veel verborgen kennis en inzicht hebben weliswaar soms niet formeel opgedaan in traditionele leerinstituten, maar juist daarom kunnen die zeer creatief en innovatief zijn.

Om iedereen te betrekken bij de voor Nederland noodzakelijke innovatie, stelt Van den Brink voor om een soort volksprijs in te stellen waaraan iedereen mee kan doen. Van den Brink: Deze nationale prijs kan een stimulans zijn voor de mensen in het land om te komen met innovaties die zij hebben bedacht. We moeten afstappen van het idee dat formeel opgeleide mensen een monopolie hebben op creativiteit, kennis, inzicht en wijsheid. Hoeveel opleidingen heeft Bill Gates voltooid?

De regering heeft een innovatieplatform ingesteld, onder leiding van de minister-president, waar kennisinstituten en bedrijven met elkaar samenwerken op het gebied van innovaties. Het platform heeft in dat kader een 80-tal projecten uitgezet. Wien van den Brink wil dat innovatie een breder draagvlak krijgt en dat de creativiteit en kennis van het hele volk - dus van iedereen - wordt aangesproken.