Gemeente Wieringen

Bekendmakingen

Raamplannen bescherming wateroverlast ter inzage (22 maart 2005)

Waarom een raamplan? Door de verandering van het klimaat gaat het meer (en meer geconcentreerd) regenen. Om overlast te beperken, moet het watersysteem daarom de komende jaren worden aangepast. In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) is op 2 juli 2003 afgesproken dat uiterlijk in 2015 alle watersystemen in Nederland op orde moeten zijn. In het NBW zijn afspraken gemaakt over de aanpak van wateroverlast, watertekort en waterkwaliteit. Het bestuur van het hoogheemraadscahp Hollands Noorderkwartier heeft op 28 april 2004 besloten om de afspraken in het NBW verder uit te werken voor het eigen beheersgebied en een concreet en taakstellend raamplan te maken.

Wat staat er in de raamplannen en voor wie is het bedoeld? De raamplannen zijn in de eerste plaats overzichtsdocumenten voor het hoogheemraadschap zelf. In de raamplannen is een overzicht gegeven van de gebieden die, in verband met (toekomstige) wateroverlast, aangepakt moeten worden. Ook is inzicht gegeven in mogelijke maatregelenpakketten, oplossingsrichtingen en kosten die dit met zich meebrengt. De raamplannen vormen dus ook een basis voor de begroting en meerjarenraming van het hoogheemraadschap.

In de tweede plaats zijn de raamplannen bedoeld voor onze partners, provincie, gemeenten. LTO Noord, agrariërs en terreinbeheerders, met wie wij, vaak in samenwerking, uitvoering gaan geven aan het programma waarvoor in de raamplannen de eerste aanzet is gegeven.

Welke raamplannen zijn er? Raamplan district West: omvat de gemeenten Texel, Den Helder, Wieringen, Anna Paulowna, Zijpe, Bergen, Langedijk, Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Limmen, Castricum, Akersloot, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen (deels).

Raamplan district Noord-Oost: omvat de gemeenten Wieringermeer, Schagen, Niedorp, Harenkarspel, Opmeer, Noorder-Koggenland, Medemblik, Wervershoof, Andijk, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Venhuizen, Hoorn, Wognum, Wester Koggenland en Obdam.

Raamplan district Zuid-Oost: omvat de gemeenten Schermer, Graft-de Rijp, Beemster, Zeevang, Wormerland, Purmerend, Edam-Volendam, Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer, Waterland en Amsterdam-Noord (deels).

Waar en wanneer ter inzage? Het raamplan ligt vanaf 18 maart tot en met 15 april 2005 ter inzage op de volgende lokaties: Raamplan district West: districtskantoor West, Stationsplein 39 te Heerhugowaard en bij de genoemde gemeenten.

Indienen reacties Gedurende de periode van terinzagelegging kunnen schriftelijk reacties worden ingediend bij het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap, t.a.v. bedrijfsbureau watersystemen, Postbus 850, 1440 AW Purmerend.

Het vervolg De ingediende reacties worden verwerkt in een nota van commentaar en voorgelegd aan het college van hoofdingelanden (CHI). Het CHI stelt vervolgens de raamplannen vast. In het voortraject is in algemene zin van de gedachten gewisseld over de raaamplannen door middel waterdebatten. Zodra de plannen op het gebiedsniveau worden uitgewerkt, wordt gestart met een gericht communicatietraject.

Informatie Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuursondersteuning (procedureel) of Watersystemen (inhoudelijk) van het hoogheemraadschap, telefoon (0299) 663000.

Hippolytushoef, 22 maart 2005 Drs. J. Wittink, secretaris Drs. T.J. Lont, burgemeester