Gemeente Driebergen

Discussieavond toekomst water in Driebergen-Rijsenburg en Doorn op 22 maart

Op dinsdag 22 maart organiseren de regionale waterbeheerders een informatieve discussieavond over de toekomst van het water in de gemeenten Driebergen-Rijsenburg en Doorn.

Aanleiding hiervoor is het gemeentelijke waterplan, waar beide gemeenten samen met de gemeenten Leersum en Amerongen en de Hydron, de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan werken. In dit waterplan wordt het gemeentelijk waterbeheer van de nabije) toekomst uitgestippeld. De gemeenten willen ook graag met haar inwoners van gedachte wisselen over de toekomst van het water. Iedereen is daarom van harte welkom op de wateravond.

De avond voor Driebergen-Rijsenburg en Doorn wordt gehouden in gebouw Nieuw Salem, Lei 86 in Driebergen van 20.00 tot 22.00 uur.

Water is overal. Het komt uit de kraan, we voeren gebruikt water af door het riool, water stroomt door sloten en rivieren. Goed, gezond en veilig water betekent dus nogal wat. Voor mensen, maar ook voor de natuur. Om het water binnen de gemeente ook in de toekomst schoon en veilig te houden, werken de Heuvelruggemeenten Driebergen, Doorn, Leersum en Amerongen samen aan een waterplan. Voor het gemak noemen zij zich de waterpartners.

Het waterplan
In het waterplan spreken de waterpartners af wat ze willen bereiken met het water. Zo staan in het waterplan bijvoorbeeld voorstellen om:
- meer regenwater in de grond te laten zakken in plaats van het af te voeren naar het riool;

- de waterkwaliteit te verbeteren;

- natuurlijke oevers aan te leggen waarin planten en dieren zich thuis voelen;

- de mogelijkheden voor waterrecreatie te verbeteren;
- wateroverlast te voorkomen.
De waterpartners vinden het belangrijk dat het plan aansluit bij de mensen waarvoor het uiteindelijk gemaakt wordt. Daarvoor is de wateravond.

De avond begint met informatie over wat de waterpartners zich tot nu toe voorstellen om het waterbeheer te verbeteren. Om te horen wat de bezoekers belangrijk vinden, biedt de avond ook de mogelijkheid met elkaar in gesprek te raken.
Het plan wordt vastgesteld door de verschillende raden van de deelnemende gemeenten. Daarvoor is nog een mogelijkheid het uiteindelijke plan in te zien en eventueel bezwaar te maken. Dat wordt aangekondigd in de gemeentelijke informatie rubriek.

Voor geïnteresseerden is er het Waterplan in vogelvlucht opgesteld. Dit is een schets van wat de gemeenten, het waterschap, Hydron en de provincie voornemens zijn om op het gebied van water te gaan doen om tot een goed waterbeheer te komen. Er liggen kopieën van het Waterplan in vogelvlucht op het gemeentekantoor.

Wie meer wil weten over het waterplan of het programma van de avond kan de website van het waterschap bezoeken
www.destichtserijnlanden.nl onder het kopje Waterplan Heuvelrug. U kunt ook contact opnemen met Michiel Anten of Bas de Wildt van het waterschap, tel. (030) 634 58 36.

---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg