FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl:2002/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/24706/instanceId/8888/pageId/6841/

Eindbod over nieuwe WW

De onderhandelingen tussen FNV, CNV, MHP en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de WW zijn gisteravond geëindigd met een eindbod van de onafhankelijke Kroonleden. In dit voorstel wordt de maximale WW-duur beperkt, maar krijgen jongeren, flexwerkers en herintreders aanzienlijk betere WW-rechten.

Voor iedereen geldt dat er na 27 gewerkte weken van de 39, drie maanden recht op WW is. De uitkering is de eerste twee maanden 75 procent van het laatste loon en in de derde maand weer 70 procent. Vanaf de vierde maand komt er per gewerkt jaar een maand WW-recht bij, oplopend tot 38 maanden. De uitkering bedraagt dan 70 procent van het laatste loon.

In het eindbod van de Kroonleden uit de SER staan ook voorstellen over de voorzieningen na de WW-periode. Daarin wordt voor ouderen vanaf 50 jaar de sollicitatieplicht versoepeld en worden werkelozen in de Bijstand vanaf hun 60ste niet gekort omdat ze een verdienende partner of een eigen huis hebben.

De onderhandelingen tussen vakcentrales, werkgevers en Kroonleden over de WW zijn een rechtstreeks gevolg van het 'Museumpleinakkoord'. Na de massale acties beloofde het kabinet de omstreden ingrepen in de WW in de ijskast te zetten en aan een mogelijk SER-alternatief een "zwaarwegend belang" te hechten. Een voorwaarde daartoe was wel dat een gezamenlijk voorstel het aantal WW-uitkeringen net zoveel beperkt als in de voorstellen van het kabinet het geval zou zijn.

De bezuinigingen dreigden Nederland op te zadelen met een naar Europese maatstaven belabberde WW, aldus de vakcentrales. Naast het korten van de ontslagvergoedingen op de WW, wilde het kabinet de zogeheten kortdurende WW helemaal te schrappen. Deze WW, van een half jaar 70 procent van het minimumloon, is nu nog vooral een vangnet voor werkelozen die te weinig arbeidsverleden hebben voor de WW die 70 procent van het laatste loon is. Deze loongerelateerde WW geldt voor werklozen die minimaal 4 van 5 jaar gewerkt hebben. Jongeren, flexwerkers en herintreders voldoen hier vaak niet aan waardoor ze zijn aangewezen op het vangnet van de 'kortdurende WW' dat het kabinet wil afschaffen.

In het voorstel dat de Kroonleden gisteravond bij de onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers presenteerden, bestaat de nieuwe WW uit 4 fasen:


* Een preventiefase waarin bedrijven en sectoren maatregelen nemen die werkeloosheid voorkomen.
* Een eerste fase van werkeloosheid waarin na 27 van 39 gewerkte weken recht is op drie maanden WW. De eerste twee maanden 75 procent van het laatste loon.
* Een tweede fase vanaf maand vier waarbij er per gewerkt jaar een maand WW-recht bijkomt tot maximaal 38 maanden.
* Een voorzieningenfase voor mensen die na de WW-periode nog geen werk hebben. 60-plussers in de bijstand hoeven niet het vermogen aan te spreken en krijgen geen partnertoets op hun uitkering.

De vakcentrales en de werkgevers gaan de komende week het eindbod voorleggen aan hun achterban. FNV-onderhandelaar en bestuurder sociale zekerheid Ton Heerts noemt het eindbod goed verdedigbaar. "Anders dan in het plan van het kabinet zit hierin wel solidariteit tussen jong en oud." De FNV-bestuurder erkent wel het "pijnpunt" van de kortere maximale duur (nu 5 jaar) in het plan, maar wijst erop dat bijna 95 procent van de WW'ers binnen de eerste drie jaar zit. "Die blijven ook in het eindbod binnenboord," aldus Heerts.

22 maart 2005