ABVAKABO FNV

Afzegging onderhandelingen CAO-Ziekenhuizen ongehoord

De onderhandelingen voor de CAO Ziekenhuizen voor 2005 zijn op 1 maart gestart met de uitwisseling van de wederzijdse voorstellen. Het geplande vervolgoverleg van zowel 16 als 23 maart is van werkgeverszijde afgezegd. ABVAKABO FNV wil echter gewoon starten met de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Ziekenhuizen.

De werkgevers, vertegenwoordigd door de NVZ, hebben afgelopen woensdag 16 maart het vervolgoverleg, dat voor 23 maart stond gepland, afgezegd. De reden die zij hiervoor aanvoeren betreft het overleg op de PGGM-tafel rond afspraken over VUT / Prépensioen / Levensloop. ABVAKABO FNV vindt dit een ongeldig excuus, omdat het overleg met PGGM gaat over zaken die pas in 2006 worden ingevoerd. De onderhandelingen die nu gestart zijn over de nieuwe CAO daarentegen gaan over 2005.

ABVAKABO FNV wil, net zoals de andere betrokken bonden, de onderhandelingen starten. Zij heeft daarom vandaag, samen met andere vakorganisaties, een brief op hoge poten gestuurd aan de NVZ-onderhandelingsdelegatie. De bonden stellen hierin dat zij er van uitgaan dat het overleg op 31 maart aanstaande doorgaat. Sectorbestuurder Elise Merlijn: 'De sfeer lijkt al verziekt voordat we met elkaar rond de tafel zitten. 'Inhoudelijk lijkt het erop dat de werkgevers zich lijnrecht tegenover de bonden opstellen. Het meest in het oog springend betreffen de voorstellen rond decentralisatie van arbeidsvoorwaarden en het verhogen van de arbeidsparticipatie van werknemers. Vooral het laatste waarbij meer en langer werken aan de orde is, zijn onverteerbare zaken. 'Het riekt ernaar dat wij moeten wachten totdat de werkgevers met een sigaar uit eigen doos komen.'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Elise Merlijn, sectorbestuurder (079) 3536426 of (06) 20539228 Ingeborg van Kints, voorlichter (079) 3536319 of (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

22 mrt 05 08:52