Ingezonden persbericht


----------
The Publicity Company

PERSBERICHT Amsterdam, 28 december 2004

Zuid-Afrikaanse dans en zang in Theater Fabriek Amsterdam

GUMBOOTS - Rhythm is a secret language

Van 22 maart tot en met 17 april staat GUMBOOTS in Theater Fabriek Amsterdam. Een rauwe, energieke en ritmische show van twaalf dansers en zangers over het nooit vertelde verhaal van de negerslaven in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen. De Zuid-Afrikaanse artiesten, een aantal afstammelingen van de mijnwerkers, vertellen het verhaal van de onderdrukking in de goudmijnen. De telefonische voorverkoop voor GUMBOOTS loopt via 0900 300 5000 (45 cpm).

De ritmische dans met rubberlaarzen heeft zijn oorsprong in de goudmijnen van het negentiende-eeuwse Zuid-Afrika. Zwarte mijnwerkers mochten er niet met elkaar praten. Om toch met elkaar te kunnen communiceren, ontwikkelden de slaven een geheimtaal door te stampen met hun rubberlaarzen (gumboots). Samen met traditionele ritmes en liederen groeide hieruit een nieuwe, energieke kunstvorm.

GUMBOOTS, geregisseerd door Zenzi Mbuli, brengt het nooit vertelde verhaal van onderdrukking naar de theaters. Het is een ode aan de generaties mijnwerkers die met hun bloed, zweet en tranen Johannesburg, de Gouden Stad, rijk maakten. De emotionele show met zijn ritmische dansen en a capella zang bestaat uit negentien vernieuwende en dynamische nummers. De twaalf Zuid-Afrikaanse artiesten zijn gekleed in de traditionele mijnwerkerskleding: ruime broeken, rubberlaarzen en bandana's. Zij brengen met hart en ziel een dans- en zangshow die wereldwijd weerklank vond. Een indrukwekkend maar swingend verhaal.

Sinds 1999 toerde GUMBOOTS succesvol door onder meer Zuid-Afrika, Engeland, de Verenigde Staten en Canada. De persreacties waren enthousiast. LA Times: 'A high-energy, feel-good show.' Variety: 'Immensely talented and likeable bunch of Wellington-booted triple threats... audiences gave the show a big standing ovation.' Hollywood Reporter: 'A South African song-and-dance experience energized with a hurricane force.'

Vanaf dinsdag 22 maart staat GUMBOOTS vier weken in Theater Fabriek Amsterdam (www.theaterfabriekamsterdam.nl). Toegangskaarten zijn te bestellen via 0900 300 5000 (45 cpm).

Uitgebreide informatie over GUMBOOTS staat op www.gumbootsworldtour.com

Voor verdere persinformatie: Trix van Alphen en Margarétha Moerkerke

www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: info@publicy.nl