Gemeente Katwijk


Katwijkse Oranjeschool ruimt zwerfaval op

Katwijk, 17 maart 2004

Negenendertig leerlingen van groep zes van de Oranjeschool ruimen op dinsdag 22 maart van 13.30 tot 15.00 uur zwerfafval op in de buurt van de school. Deze actie doen de kinderen samen met wethouder W.J. van Duijn én de reinigingsdienst van de Gemeente Katwijk.

De zwerfafvalactie is onderdeel van een uitgebreid project over afval. "Wij vinden dat zwerfvuil een onderwerp is om aan te pakken in de eigen omgeving: eigen kastje, klaslokaal, hal, schoolplein" zegt de directeur van De Oranjeschool, John Witvliet. "Het is niet iets dat je in een weekje voor elkaar hebt. Het is een langer proces, een proces van mentaliteitsverandering en bewustwording." En hij voegt daar nog aan toe: "Een schoner milieu begint bij jezelf!"

Gevoel van onveiligheid
Zwerfafval is voor velen een doorn in het oog; het verpest het straatbeeld, vermindert het woongenot en het wakkert gevoelens aan van onveiligheid in de openbare ruimte. Vooral rond winkelcentra is veel zwerfafval aanwezig. Jeugd en volwassenen laten zonder enige schroom hun kranten, blikjes en flesjes achter op plekken waar het hen uitkomt. Voor de reinigingsdienst is het dweilen met de kraan open. Er moet duidelijk meer gebeuren.

Gezamenlijk zwerfafval aanpakken!
De gemeente is dan ook heel blij met het initiatief van De Oranjeschool om te werken aan bewustwording van de zwerfafvalproblematiek. De gemeente hoopt dat deze actie ook anderen in de gemeente aan het denken zet zodat we gezamenlijk het zwerfafval aan kunnen pakken! Wethouder W. van Duijn helpt de school dan ook graag mee. Zeker in het licht van de in februari gestarte campagne: Wordt Katwijk de schoonste gemeente van Nederland. Hierin dingt Katwijk mee met de titel "Schoonste gemeente van Nederland".

Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB)
In het kader van deze bewustwording over afval brengen de leerlingen van de Oranjeschool op 22 maart ook een bezoek aan het VAB in Voorhout. Het VAB verzorgt de overslag en afvoer van restafval en Groente-, Fruit- en Tuinafval van acht gemeenten waaronder Katwijk. Het afval wordt per trein vervoerd naar de afvalverbrandings- en composteerinstallatie. Een bezoek aan het vuilafvoerbedrijf is interessant voor de kinderen. Want wie weet er nu eigenlijk wat er met zijn afval gebeurt nadat de rolemmer is geleegd?

'Schoonste school van Nederland'
De Oranjeschool maakt echt zaak van het opruimen van zwerfafval. De school doet dit jaar ook weer mee aan de wedstrijd 'schoonste school van Nederland', georganiseerd door de Stichting Nederland Schoon. Aan deze wedstrijd doen scholen uit heel Nederland mee. Wie weet mag de Oranjeschool zich dit jaar wel 'de schoonste school van Nederland' noemen!