Ingezonden persbericht

Nieuwe media als instrument voor actie

Lezing en debat

AMSTERDAM, 20050318 -- Nieuwe media kunnen worden ingezet om mensen in de verdrukking een stem te geven en om de wereld te wijzen op sociale misstanden of bedreigingen voor het milieu. Met die gedachte richtte Peter Armstrong tien jaar geleden het internationale OneWorld-netwerk op. Dinsdag 22 maart geeft hij een lezing over het gebruik van nieuwe media als instrument voor actie.


De nieuwe media hebben in tien jaar tijd een enorme vlucht genomen. Veel organisaties die werken op het gebied van milieu, mensenrechten en internationale samenwerking gebruiken die nieuwe media in hun strijd voor een rechtvaardige wereld. Wereldwijde coalities hadden niet kunnen ontstaan zonder die nieuwe mogelijkheden. Denk aan de beweging voor de uitbanning van landmijnen, de campagne tegen de schulden van ontwikkelingslanden, Greenpeace dat zijn video's van de strijd op zee direct online zet of Amnesty dat SMS gebruikt om politieke gevangenen vrij te krijgen.

Tien jaar geleden richtten Peter Armstrong en Anuradha Vittachi OneWorld op, dat snel uitgroeide tot een mondiaal netwerk met centra in 12 landen. Hun idee was dat de nieuwe middelen mensen die niet gehoord worden, een stem zouden geven, 'opdat niemand meer het zwijgen zou worden opgelegd'.

Betere informatie over het leven van andere mensen op de wereld zou leiden tot wederzijds respect en solidariteit, en dat zou mensen in staat stellen betere en eerlijkere beslissingen te nemen.

Hoe hebben zij de nieuwe media gebruikt voor actie, campagnes, een rechtvaardiger wereld? Wat is daar in 10 jaar van terechtgekomen? En wat staat ons de komende jaren te wachten?

Dinsdag 22 maart spreken Peter Armstrong en Anuradha Vittachi op een bijeenkomst in het Soeterijn theater in Amsterdam. Daarna zal er een discussie zijn met de zaal.

Tijdens de bijeenkomst neemt OneWorld afscheid van de voorzitter van OneWorld Nederland, Louk de la Rive Box, en kan er kennis worden gemaakt met zijn opvolger, Rajendre Khargi. Ook wordt de nieuwe website van OneWorld gelanceerd.


Lezing en discussie op 22 maart 2004, 14.00 uur KIT Soeterijn theater, Linnaeusstraat, Amsterdam. (In het Tropenmuseum)




Ingezonden persbericht