Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 22 maart 2005
Betreft: Sportschool "Studio Sport"

VERZOEK OM HANDHAVEND OPTREDEN TEGEN VESTIGING SPORTSCHOOL IN DE MORS 76, OOTMARSUM AFGEWEZEN.

Burgemeester en wethouders hebben het verzoek van DAS Rechtsbijstand namens de heer Damhuis, om handhavend op te treden tegen de activiteiten van sportschool Studio Sport aan De Mors 76 te Ootmarsum afgewezen.

Toelichting

De sportschool "Studio Sport" is sedert enige tijd in het pand de Mors 76 in Ootmarsum gevestigd. In principe is deze vestiging in strijd met de momenteel ter plaatse geldende bedrijfsbestemming: er is geen sprake van een planologisch titel. Deze situatie is ontstaan, doordat de bij besluiten van 6 juli en 5 oktober 2004 verleende bouwvergunning en vrijstelling op formele gronden niet in stand zijn gebleven.

Het college wil deze vestiging alsnog legaliseren. De aspecten geluid, afstand tot woonbebouwing, verkeersaantrekkende werking, parkeervoorzieningen en de algehele situering leveren in deze de conclusie dat de sportschool hier gevestigd kan worden. Er is volgens het college sprake van een verantwoorde inperking van de milieuhinder voor de woonomgeving en voor een sociaal veilige bereikbaarheid. Bovendien zal de vestiging in het centrum of in één van de woonwijken in Ootmarsum niet tot de reële mogelijkheden behoren.

De nodige procedures zijn inmiddels in gang gezet. De gemeenteraad heeft op 17 maart jl. voor dit perceel een zogenaamd voorbereidingsbesluit vastgesteld. Dit besluit opent de weg naar een wijziging van het bestemmingsplan, gericht op legalisering van deze vestiging.

DAS Rechtsbijstand heeft op 28 december 2004 namens de heer Damhuis een verzoek ingediend om handhavend op te treden tegen de activiteiten van sportschool Studio Sport aan De Mors 76 in Ootmarsum. Er is volgens DAS Rechtsbijstand sprake van strijd met het bestemmingsplan. Op 6 januari 2005 (minder dan een week later) is namens Damhuis bij de gemeente bezwaar ingediend en bij de Rechtbank in Almelo een voorlopige voorziening gevraagd tegen de vermeende fictieve weigering om handhavend op te treden. De voorzieningenrechter heeft dit verzoek afgewezen en de Commissie voor de bezwaarschriften in Dinkelland heeft het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard: in beide gevallen vanwege het ontbreken van een besluit op het verzoek om handhaving.

Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan onder bepaalde omstandigheden worden afgezien van handhavend optreden. Eén van de redenen waarom hiervan kan worden afgezien is als sprake is van concreet zicht op mogelijke legalisatie en daarvan is in dit geval sprake. Enerzijds heeft de gemeenteraad het voorbereidingsbesluit genomen, anderzijds verzet het provinciaal bestuur zich niet op voorhand tegen het verlenen van een vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

Cc:
Webmaster, raadsleden, college van B&W, secretaris, medewerkers


---- --