Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
's Gravenhage

Recent heeft de Conflict Research Unit (CRU) van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het 'Stability Assessment Framework: Designing Integrated Responses for Security, Governance en Development' gepubliceerd. Deze publicatie was u reeds aangekondigd per brief van 19 maart 2004.

Het SAF is een analyse model dat een overzicht geeft van de instabiliteit in fragiele landen en de mogelijkheden aangeeft hoe stabiliteit kan worden bevorderd. De hoofddoelstelling van het SAF is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een geïntegreerde en contextspecifieke beleidsinzet, gericht op het vergroten van stabiliteit. Het SAF wordt uitgevoerd in een workshop en leidt de deelnemers door een proces van het opstellen van een stabiliteitsanalyse naar het uitwerken van strategisch beleid. Uitkomsten van het SAF kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt ter verdieping van strategische meerjarenplannen of als kader voor inzet vanuit het Stabiliteitsfonds.

Tot op heden is het SAF toegepast voor Mozambique (juni 2002), Rwanda (oktober 2002 en november 2003), Kenia (oktober 2003) en Afghanistan (februari 2005).

De Minister van De Minister voor
Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne- Van der Hoeven


-----------------------
TK vergaderjaar 2003/2004, 29 200 V, nr. 67


---- --