Nederlands fotomuseum


PROGRAMMA 2005

TENTOONSTELLINGEN GROTE ZAAL

12 maart - 8 mei 2005
Nuclear Realities ­ Images of The Bomb

1. Michael Light: 100 Suns

2. Paul Shambroom: Face to Face with the Bomb
Fotograaf Michael Light selecteerde uit vrijgekomen Amerikaanse militaire archieven 100 foto's van Amerikaanse bovengrondse atoombomproeven tussen 1945 en 1962. De selectie geeft een prachtig zeer esthetisch beeld van allemaal verschillende `paddestoelen'. Useful photography! Eerder maakte hij Full Moon, foto's uit de Nasa-archieven van de maanlanding. De Amerikaanse fotograaf Paul Shambroom publiceerde onlangs de unieke documentaire serie met bijbehorend boek onder de titel Face to Face with the Bomb, over de Amerikaanse nucleaire wapenindustrie die verre van slapende is. De openheid van de Amerikaanse militaire overheden waardoor het maken van deze serie mogelijk was is na 9/11 weer helemaal verdwenen. Shambroom bewijst met dit project dat de klassieke documentaire fotografie nog steeds van grote waarde is.

14 mei t/m 26 juni
A Gentle Madness. Tony Ray-Jones
Nu voor het eerst in Nederland een overzichtstentoonstelling van deze beroemde Engelse documentaire fotograaf (die in 1972 op 30 jarige leeftijd overleed), een groot voorbeeld van Martin Parr en andere Britse fotografen. Tony Ray-Jones staat bekend om zijn scherpe blik op de Engelse samenleving en om zijn subtiele gevoel voor humor. De tentoonstelling toont 125 foto's van Ray-Jones en 80 werken van fotografen die Ray-Jones hebben beïnvloed zoals Cartier-Bresson, Winogrand en Arbus en die Ray-Jones zelf heeft beïnvloed, zoals Martin Parr. Dit overzicht is gemaakt door het National Museum for Film, Photography and Television in Bradford, die het archief van Ray-Jones beheren. Met catalogus.


3 juli t/m 28 augustus
Occupying Space
Een keuze uit de collectie van de Generali Foundation Op drie locaties in de stad wordt een uitgebreide selectie uit de Generali-collectie getoond: in het Nederlands fotomuseum, Witte de With en in TENT. Deze collectie omvat voornamelijk beeldende kunst met veel fotografie, film en video; het is een prestigieuze collectie met accent op conceptuele en politieke kunst uit jaren '60-'70 tot aan vandaag. O.a. met werk van Dan Graham, Friedl Kubelka, Martha Rosler, Harun Farocki, Hans Haacke etc. De tentoonstelling reist alleen naar München en Rotterdam en Zagreb. Er is een uitgebreide publicatie verschenen. De selectie die te zien is in Rotterdam is ism Generali Foundation gemaakt door het fotomuseum en Witte de With. Gastcurator is Rein Wolfs van Boijmans van Beuningen. Met dank aan GENERALI verzekeringsgroep.

september ­ oktober
programma onbekend

november 2005 ­ januari 2006
Raymond Depardon
De expositie concentreert zich op een selectie van een aantal fotoprojecten en films van deze m.n. in eigen land beroemde Franse schrijver-fotograaf-filmer, wiens werk draait om een interessante mengeling van nadenken over de betekenis van het beeld, politiek, autobiografie en het landschap. Depardon maakte talloze fotoboeken waarvan La Ferme du Garet uit 1995 de beroemdste is. Hij is lid van Magnum Photos in Parijs. Een samenwerking met het Nederlands Filmmuseum dat een filmprogramma rond dezelfde thema's in Depardons werk maakt. Een publicatie is voorzien, met fotografie, film en teksten van en over Depardon.

TENTOONSTELLINGEN KLEINE ZAAL


5 maart ­ 1 mei 2005
Undercover/Onthecover
Vincent Mentzel, Ine Lamers, Jouk Oosterhof, Céline van Balen, Desiree Dolron, Carla van de Puttelaar, Koos Breukel, Bert Sissingh en Noor Damen werkten mee aan dit fotoproject over de haarziekte Alopecia Areata. Monique Benthin, die zelf ooit aan de ziekte leed, initieerde en organiseerde dit opdrachtproject, dat resulteert in een tentoonstelling en een boek. De fotografen laten zien dat mensen die de ziekte hebben krachtige individuen zijn, die er mooi en gezond uit kunnen zien en geen haar nodig hebben om dat te onderstrepen. Het museum en Benthin hopen met de tentoonstelling meer bekendheid te geven aan de ziekte en een bijdrage te kunnen leveren aan de beeldvorming rond Alopecia Areata. Bovenal willen ze laten zien hoe fotografie kan bijdragen aan een positieve beeldvorming met betrekking tot maatschappelijke onderwerpen.

7 mei ­ 22 juni
Foto's uit de Polder
In het kader van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2005, foto's van `Hollandse polders', die de karakteristieke horizon en weidsheid tonen zonder te vervallen in clichématige beelden. Met werk van Nederlandse fotografen van na 1945 tot nu w.o. Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Aart Klein en Hans Aarsman.

25 juni ­ 28 augustus
Industrië in beeld
Naar aanleiding van het jaar van het industriële monument in 2003 vergaarde de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA) i.s.m. het Nederlands fotomuseum een groot aantal fotoseries van amateurfotografen en fotohobbyisten over industriële gebouwen en objecten. Op verzoek maakte 'amateurfotokenner' Frido Troost een selectie van meest verbazingwekkende portfolio's, collecties en archieven. Bij NAi Uitgevers verschijnt een bijbehorend boek.

september ­ oktober
Antwerpen
Tentoonstelling aansluitend bij het Witte de With festival 2005.

oktober - november
Paul Bogaers
In het kader van The Past in the Present, een jaarlijks terugkerend fotoproject van het Nederlands fotomuseum, is deze Nederlandse fotograaf uitgenodigd om een project met de collectie te realiseren waarbij natuurfotografie centraal staat. Bogaers staat bekend om zijn humoristische spel met fictie en werkelijkheid. Inclusief symposium.

december 2005 ­ januari 2006
Rotgans in kleur
Werk uit de collectie van het fotomuseum.

2 3/21/2005

ACTIVITEITEN

9 en 10 april 2005
Museumweekend De Kunst van het bewaren
Tijdens het Museumweekend staan de deuren van het fotomuseum open en komt men op plekken die anders nooit toegankelijk zijn. Het Nederlands fotomuseum presenteert voor het eerst haar nieuwste webles Katharina's kiekjes (vanaf 8 jaar) waarbij voor ieder kind dat de les komt uitproberen een cadeautje klaar ligt. Tijdens de exclusieve depotrondleidingen wordt een indruk gegeven hoe het fotomuseum afdrukken en negatieven bewaart. Tijdens de speciale Fotokijkochtend op zondag 10 april kunnen bezoekers (oude) foto(`s) meebrengen voor beoordeling of advies door conservatoren en het hoofd Conservering & Behoud. Ook bestaat de mogelijkheid om dan foto's ter restauratie aan te bieden. Alle bezoekers van het Nederlands fotomuseum tijdens het Museumweekend krijgen gratis tips mee voor het verzamelen, bewaren en omgaan met fotografie. Volledig programmaoverzicht is te vinden op www.nederlandsfotomuseum.nl

10 mei 2004
Debat Documentaire Strategieën
In samenwerking met Post- Sint Joost, naar aanleiding van haar 10 jarig bestaan, organiseert het museum een debat in De Balie (Amsterdam) dat in actualiteit, relevantie en polemisch gehalte het vervolg op het eerdere debat Luie Schilders? (De Balie, 25 februari 2004) zal worden. De centrale vraag van Documentaire Strategieën is: Wat is de betekenis van de documentaire anno 2005? Deelvragen zijn: wat verstaan we nu eigenlijk nog onder documentaire anno 2005? Welke richtingen zijn er in de documentaire ontstaan? Kunnen en willen we het begrip nog definiëren? Wat is nog de maatschappelijke rol van de documentaire? Samenstellers debat: Frits Gierstberg, Maartje van den Heuvel, Hans Scholten, Martijn Verhoeven. Voor meer informatie: Post-St. Joost Fotografie, Stefanie Grätz, mobiel 06 195 260 02)

21 mei, 29 mei en 5, 11, 12 en 18 juni 2005
Amateurdagen
De jaarlijkse amateurdagen van het Nederlands fotomuseum staan weer voor de deur. Dit jaar organiseert het museum zes amateurdagen in mei en juni. De dagen bestaan uit een rondleiding door de overzichtstentoonstelling van een van de belangrijkste Britse documentaire fotografen van de twintigste eeuw, Tony Ray-Jones. Aansluitend volgt een foto-excursie straatfotografie geïnspireerd op de tentoonstelling. Fotograaf en kunstenaar Sjef van Duin neemt de amateurfotografen en hun camera mee op verkenning. Dit tegen de achtergrond van verschillende evenementen in (de buurt van) Rotterdam zoals het Dunya festival en De Parade.
Het maximale aantal deelnemers per dag is 20. Reserveren via info@nederlandsfotomuseum.nl Volledig programmaoverzicht is te vinden op www.nederlandsfotomuseum.nl

10 November 2005
Steenbergen stipendium
Voor de achtste maal wordt het Steenbergenstipendium uitgereikt aan een jonge pas afgestudeerde talentvolle fotograaf. De Steenbergen Stichting laat zich bij de toewijzing van het stipendium adviseren door een terzake deskundige jury. De jury bestaat o.a. uit Miriam Bestebreurtje en Kim Bouvy en bezoekt de eindexamenexposities van de Nederlandse kunstacademies met een zelfstandige studierichting fotografie. Eerdere winnaars zijn Andrea Stultiens, Thomas Schlijper, Kim Krijnen en Myne Soe-Pedersen.

November 2005
Debat Past in The Present
The Past in the Present is een jaarlijks terugkerend programma van het fotomuseum waarmee een inhoudelijke discussie op gang wordt gebracht over de betekenis van historische fotografie; op welke manier heeft historisch beeld invloed op onze hedendaagse beeldvorming? Wat is de maatschappelijke en artistieke actualiteitswaarde van historische fotografie door haar hergebruik? En: hoe klinkt het verleden door in het heden? The Past in the Present benadrukt bovendien de waarde van historische fotografie als bronnenmateriaal en als footage voor hedendaagse fotografen/beeldende kunstenaars, die aspecten uit het verleden op betekenisvolle manier onder de aandacht van het publiek brengen.

3 3/21/2005

12 juli t/m 10 augustus 2005
Spelen met kunst
Educatief programma bij Occupying Space voor Jeugvakantiepaspoorthouders van 7 jaar t/m 10 jaar. Stampen of roepen in een museum, dat mag daar eigenlijk niet. De zomertentoonstelling Occupying Space in Witte de With, TENT. en het Nederlands fotomuseum gaat over de manieren waarop de ruimte kan worden ingenomen. Tijdens het experimentele educatieve programma i.s.m. Jeugdvakantiepaspoort onderzoeken kinderen hun plek in de (museale) ruimte. Heel veel ruimte neem je in door bijvoorbeeld je stem te gebruiken of door te stampen, óf een klein beetje ruimte door te fluisteren of je op te vouwen in een doos. Het programma omvat een receptief en actief gedeelte. Het start met een interactieve rondleiding in de tentoonstelling en wordt gevolgd door een workshop. In de workshops wordt geëxperimenteerd met ruimte in en buiten het museum.
De kosten zijn 2,00 per paspoorthouder. Eventuele begeleiders kunnen met korting de tentoonstelling Occupying Space bezoeken. Aanmelden verplicht vanaf 1 juli 2005. 0800-0230 (tussen 09.00 en 13.00 uur) Een Jeugdvakantiepaspoort (een project van de afdeling Sport en Recreatie van de Gemeente Rotterdam) wordt gratis verstrekt aan alle kinderen van Rotterdamse basisscholen.

JAARKAART VAN HET NEDERLANDS FOTOMUSEUM

De jaarkaart van het Nederlands fotomuseum is vernieuwd en biedt nu nog meer voordelen dan voorheen. Het nieuwe pakket ziet er als volgt uit

· De jaarkaart geeft een jaar lang gratis toegang tot het fotomuseum.
· Met ontvangt uitnodigingen voor de tentoonstellingsopeningen.
· Tijdens de tentoonstelling kan men met 10% korting de bijbehorende tentoonstellingscatalogus aanschaffen

· Speciale aanbiedingen het hele jaar door.
· Goed en tijdig geïnformeerd door de elektronische nieuwsbrief (aanmelden hiervoor kan voor iedereen via de website van het museum www.nederlandsfotomuseum.nl) Dit alles nog altijd voor de `oude' prijs van 12,50!!

NEGATIEVENARCHIEF MARTIEN COPPENS (1908-1986) NAAR NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Op 15 april 2005 wordt het negatievenarchief van de bekende Brabantse fotograaf Martien Coppens aan het Nederlands fotomuseum overgedragen. Coppens werd vooral bekend door zijn fotoboeken over religieuze bouw- en beeldhouwkunst en verschillende aspecten van de Brabantse cultuur. De Brabant- Collectie van de Universiteit van Tilburg beheert een omvangrijke collectie vintage prints en het papieren archief.

Nederlands fotomuseum / Witte de Withstraat 63 / 3012 BN Rotterdam tel 010 213 20 11 / e-mail info@nederlandsfotomuseum.nl / www.nederlandsfotomuseum.nl

open di ­ zon 11 -17 uur / bibliotheek open di - vrij 13- 17 uur toegang 3,50 / CJP 2,00 / Museumkaart en Rotterdampas gratis / CKV Voucher geldig jaarkaart 12,50 rondleidingen 25 (excl. entree / reserveren)