Inspectie voor de Gezondheidszorg


Dinsdag 22 maart 2005

INSPECTIE PRESENTEERT TWEE RAPPORTEN OVER VERPLEEGHUIZEN

Bijna alle verpleeghuizen die vorig jaar de minimaal vereiste zorg aan de bewoners niet konden leveren, doen dat inmiddels wel. Nog negen verpleeghuizen schoten tijdens de vervolgbezoeken in januari 2005 tekort op essentiële onderdelen van de dagelijkse zorg voor de bewoners. De grootste knelpunten waren de dagelijkse hulp bij de maaltijden en het permanente toezicht in de huiskamers. De inspectie heeft deze negen verpleeghuizen in februari onder verscherpt toezicht geplaatst. De Raden van Bestuur moesten direct maatregelen nemen. Inmiddels is voor acht verpleeghuizen het verscherpt toezicht opgeheven omdat zij de minimaal vereiste zorg nu wél leveren. Slechts één verpleeghuis staat nu nog onder verscherpt toezicht.

Het rapport 'Ondergrens van de zorg in verpleeghuizen beter bewaakt', is een vervolg op het rapport dat de inspectie september vorig jaar uitbracht. Uit dat rapport bleek dat bijna tachtig procent van de verpleeghuizen de minimale zorg aan de bewoners niet kon leveren. Deze verpleeghuizen zijn allemaal opnieuw bezocht om te kijken of de zorgverlening inmiddels verbeterd is. In totaal heeft de inspectie het afgelopen jaar 60 huizen geïnspecteerd op het garanderen van de grenzen voor de minimaal noodzakelijke zorg, waaraan inmiddels 59 voldoen. Om ook de stand van zaken in alle andere verpleeghuizen en verzorgingshuizen met verpleegunit in beeld te krijgen en toe te zien op noodzakelijke verbeteringen, bezoekt de inspectie al deze instellingen voor eind 2006.

De inspectie toetste in 2003 en 2004 ook op kwaliteitssystemen bij vier risicovolle onderwerpen: 1) de zorgplannen, 2) de bedden, bedhekken, matrassen en fixatiematerialen, 3) de vocht- en voedselvoorziening en 4) de farmaceutische zorg. De resultaten zijn beschreven in 'Kwaliteitsborging in verpleeghuizen en verzorgingshuizen nader bekeken". De inspectie constateert op al deze terreinen wel verbetering ten opzichte van onderzoeken in 1997, 2000 en 2002, maar vindt de vooruitgang te traag en onvoldoende. De inspectie vraagt extra aandacht voor de mensen in verzorgingshuizen die verpleeghuiszorg nodig hebben. Vooral op het gebied van vocht en voeding loopt de verzorgingshuissector achter bij de verpleeghuizen. Omdat de zorgzwaarte van patiënten in deze sector toeneemt, dringt de inspectie er bij de verzorgingshuizen op aan met spoed maatregelen te nemen om een inhaalslag te maken. Onvoldoende kwaliteitsgaranties, bijvoorbeeld omdat afspraken niet in protocollen zijn vastgelegd, betekent niet per definitie dat het personeel ook daadwerkelijk onvoldoende zorg levert. Maar het kan wel betekenen dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg niet structureel aanwezig zijn en bewoners onnodig risico kunnen lopen.


Zie het origineel

om het rapport 'Ondergerns van de zorg in verpleeghuizen beter bewaakt' te downloaden.

om het rapport 'Kwaliteitsborging in verpleeghuizen en verzorgingshuizen nader bekeken' te dowloaden.