Gemeente Heerlen

College van B&W Heerlen:
Klompstraat ook na nader onderzoek meest geschikte locatie

Het college van Burgemeester en Wethouders wijst ook na nader onderzoek en uitvoerige beraadslaging en intensieve heroverweging van alle argumenten unaniem de Klompstraat aan als meest geschikte vestigingsplaats voor de dag- en nachtopvang voor verslaafde dak- en thuislozen. Een ambtelijke regiegroep heeft afgelopen weken gezocht naar mogelijke locaties buiten het centrum en naar splitsing van de dagopvang en nachtopvang.

Buiten het centrum is gekeken naar mogelijke vestigingen op o.a. De Beitel, De Koumen en aan de Randweg in Hoensbroek. Bij een dergelijke locatie ontstaan problemen op drie terreinen.
1. Uitwaaiereffecten: dealers en drugrunners verdwijnen uit het centrum en zoeken hun heil in gebieden die daar tegenaan liggen. Eventuele overlast is op die plaatsen aanzienlijk moeilijker te beheersen.
2. Politie: ook bij een opvang in het buitengebied moet politie worden ingezet. Dit gaat altijd ten koste van de schaarse politie-inzet op andere plaatsen.
3. Transport: om de gebruikers tussen de voorziening en het centrum van de stad te vervoeren is een vervoerssysteem nodig. De gebruikers kunnen echter niet verplicht worden hiervan gebruik te maken.

Splitsing

Bij een dergelijke constructie bestaat het risico van overlast op twee plaatsen in de stad. Bovendien is het splitsen van de dag- en de nachtopvang kostbaar. Gedurende het onderzoek is ook gebleken dat Heerlen al heel succesvol is met uitstroom naar en spreiding van tweede-lijns voorzieningen. Verschillende RIMO-vestigingen, het zorgpension, het domus-huis en het centrum voor sociale reactivering zijn allemaal al buiten het centrum gevestigd. Dat succes maakt dat er in het centrum van de stad een overzichtelijke situatie is voor de eerste opvang van een beperkt aantal mensen.

Argumentatie
Al deze resultaten hebben het college doen besluiten dat de dag- en nachtopvang voor verslaafde dak- en thuislozen gecombineerd in het centrum van de stad moet worden gevestigd. Ook na heroverweging van alle argumenten heeft het college besloten om vast te houden aan de keuze voor het voormalige winkelcentrum De Klomp. Met alle betrokkenen zullen goede afspraken worden gemaakt over de veiligheid en beheersbaarheid van deze locatie.

Scholen
Het college heeft in haar afweging de nabijheid van scholen meegewogen. Een definitieve combinatie van de dag- en nachtopvang en scholen acht het college ongewenst. Een tijdelijke combinatie aan de Klompstraat is in de ogen van het college wel goed beheersbaar te maken. Daarbij heeft zij de voorgenomen verhuizing van het Arcuscollege binnen enkele jaren mee laten spelen. In overleg met het Arcuscollege, overige betrokkenen en de politie zullen de nodige maatregelen in en om de school getroffen worden.

HEERLEN, 22 maart 2005
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s


---- --