P E R S B E R I C H T

NAUTADUTILH EN JP MORGAN BEGELEIDEN 'VERKOOP' BELASTINGSCHULD DOOR BELGISCHE OVERHEID

Brussel/Amsterdam, 22 maart 2005 - NautaDutilh, één van de grootste advocatenkantoren in de Benelux, heeft van de Belgische regering de opdracht gekregen de securitisatie van moeilijk inbare belastinggelden juridisch te begeleiden. Als financieel adviseur is investment bank JP Morgan geselecteerd. Het gaat hier om een proefproject waarbij moeilijk inbare belastingtegoeden door de Belgische overheid via de kapitaalmarkt worden doorgeplaatst naar (institutionele) investeerders. Naast het overnemen van een deel van de uitstaande belastingschulden, zal de eindbelegger ook bereid moeten zijn te investeren in de inspanning van de fiscus om de schulden alsnog te innen. Voor de feitelijke plaatsing van het waardepapier op de financiële markt volgt later dit jaar een nieuwe selectieprocedure.

De securitisatie, in België effectisering genoemd, van belastingschulden van de overheid is een nieuw fenomeen in Europa. Voorbeeld voor de Belgische federale overheid hierbij is Portugal, dat op deze manier in 2003 ongeveer 15 procent van het uitstaande bedrag aan achterstallige belastinginkomsten wist te innen. Securitisatie van diverse soorten particuliere schulden, zoals portefeuilles van hypotheekleningen, gingen aan deze nieuwe vorm van verhandelbaar waardepapier vooraf.

Met een eenmalige investering neemt de belegger straks in feite een deel van de risico's van oninbaarheid over van de Belgische overheid. Het eerste proefproject moet dit jaar een bedrag van EUR 260 miljoen opleveren, plus een investering van EUR 40 miljoen in het ondersteunen en stroomlijnen van de fiscale administratie, zo heeft minister van financiën, Didier Reynders, bekend gemaakt. De minister ziet mogelijkheden om fiscale schulden met enige regelmaat als beleggingsproduct aan te bieden op de financiële markten.

De opdracht zal worden uitgevoerd door het securitisatie team van het Brussels kantoor; de Brusselse partners, Benoît Feron, Dirk Van Gerven, François Tulkens en Benoît Malvaux.

Over NautaDutilh

NautaDutilh is met bijna 450 advocaten, notarissen en belastingadviseurs één van de grootste kantoren in de Benelux en biedt juridische dienstverlening op het hoogste niveau. De kantoren bevinden zich in Amsterdam, Brussel, Rotterdam, Luxemburg, Londen en New York. NautaDutilh onderhoudt hechte maar niet-exclusieve relaties met topkantoren wereldwijd.