Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Tussen wal en schip
Onderwerp: Tussen wal en schip
Uitzenddatum: Di. 22 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Nienke Bakker en Siebe Sietsma

Atjeh

De Nederlander Koen Schmitz is na de tsunami alles kwijt. Noch in Thailand, noch in Nederland komt hij in aanmerking voor hulp: het tsunami-slachtoffer valt tussen wal en schip. Netwerk zocht hem op in Thailand.

Verwoest
Koen Schmitz beheerde ruim twaalf jaar zijn gastenverblijf aan het strand van Khao Lak. Op 26 december verwoestte de vloedgolf zijn bedrijf. Hij verloor daarbij zijn zus en vijf van zijn werknemers. Op Thaise hulp kon hij vanwege zijn Nederlandse nationaliteit niet rekenen.

Nieuw bestaan
Met het lichaam van zijn zus keerde Koen Schmitz daarom terug naar Nederland. Hij wilde hier een nieuw bestaan opbouwen. Vóór zijn vertrek naar Thailand woonde Schmitz 36 jaar in Haarlem.

Urgentie
Bij deze gemeente klopte hij aan voor een huurwoning. Maar omdat de Nederlander in Thailand woont, wilde de gemeente hem geen urgentie verlenen. Een woning kan hij daarom voorlopig wel vergeten.

Geen woning
Om voor een urgentieverklaring in aanmerking te komen, dient hij minimaal twee jaar in de regio te zijn ingeschreven. Hij voldoet niet aan de eis, en de gemeente weigerde hem daarom de urgentie toe te kennen. Ook andere gemeenten wilden hem geen huurwoning toewijzen.

Onbegrijpelijk
Koen Schmitz begrijpt er niets van. Het is voor hem onbegrijpelijk dat hij niet kan delen in de hulp die de slachtoffers van de tsunami toekomt. De overheid heeft miljoenen euroâs voor de ramp in Azië opgehaald, maar Schmitz valt overal buiten.

Terug naar Thailand
Er zat voor Koen Schmitz niets anders op dan terug te keren naar Thailand. Daar teert hij nu samen met zijn vrouw en 8-jarige dochter op hun laatste spaargeld.

In Netwerk een gesprek met Mimi Rietdijk, loco-burgemeester van Haarlem (PvdA) en verantwoordelijk voor volkshuisvesting.