Socialistische Partij

Kamerlid Van Velzen gaat massaslachting zeehondenjongen bijwonen

22-03-2005 * SP-Kamerlid Krista van Velzen maakt werk van wat ruim 90 procent van de Nederlanders wil: zij dient aanstaande donderdag een motie in voor een nationaal importverbod op zeehondenbont. Kort daarna reist zij op uitnodiging van Bont voor Dieren naar Canada om de slachting onder jonge zeehonden met eigen ogen te bekijken.

Krista van Velzen Van Velzen: "Ik hoop op Kamerbrede steun. Het zou fantastisch zijn om daar te kunnen vertellen dat Nederland deze barbarij niet langer duldt." Landbouwminister Veerman meent dat een importverbod overbodig is omdat de handel in Nederland verwaarloosbaar klein is. Van Velzen stelt dat een importverbod wel degelijk relevant is. Het gaat erom dat we een signaal afgeven aan de internationale gemeenschap dat wij niks te maken willen hebben met dit beestachtige bloedvergieten. Ook zal dit gebaar wellicht een Europees importverbod dichterbij brengen."

Van Velzen: "De tijd rijp is voor een importverbod. Er is massale steun vanuit de bevolking, België heeft al een importverbod en ook de Kamer luistert naar de noodkreet van de zeehonden. Zelfs de VVD lijkt bij zinnen te komen, nu een ander Kamerlid het dossier zeehonden heeft overgenomen van woordvoerder Oplaat. Hij stelde immers dat het goed zou zijn als McDonald's zeehondenvlees zou verkopen, om daarmee de jacht op zeehondjes makkelijker geaccepteerd te krijgen."

Krista van Velzen vertrekt aanstaande zondag met Bont voor Dieren richting Canada om gedurende een week de zeehondenjacht te observeren. Zij is tevoren en bij terugkomst beschikbaar om een nadere toelichting te geven en is ook ter plekke bereikbaar.