Waterschap Regge en Dinkel

17-03-2005 16:29

Persbericht ondertekening wateractieprogramma
22-03-2005

Wateractieprogramma 2005 ondertekend

Waterschappen en provincie Overijssel versterken samenwerkingsrelatie

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt, het regent vaker en harder en er komt meer smeltwater via de rivieren ons land binnen. Ook de aangescherpte eisen voor waterkwaliteit vragen om een verdere verbetering en een nieuwe aanpak van het waterbeheer.

Steeds vaker werken relevante partners op stroomgebiedniveau, in netwerken en in projectverbanden intensief met elkaar samen. Met het Wateractieprogramma Overijssel hebben provincie en waterschappen in 2004 voor het eerst in de vorm van een overeenkomst inhoud gegeven aan hun samenwerkingsrelatie. Deze wordt nu voortgezet in het Wateractieprogramma 2005, waaronder gedeputeerde Piet Jansen namens de provincie Overijssel en vijf waterschapsvoorzitters op 22 maart 2005 hun handtekening hebben geplaatst. De waterschappen Regge en Dinkel, Reest en Wieden, Velt en Vecht, Groot Salland en Rijn en IJssel én de provincie Overijssel hebben een reeks afspraken vastgelegd over drie belangrijke waterthemas.

Veilig en leefbaar Overijssel

Eeuwenlang hielden wij het water met dijken en gemalen in toom. Het hoge water en de wateroverlast in de afgelopen tien jaar, maar ook de droogte in 2003 openden ons de ogen. We moeten in de toekomst anders omgaan met het water, anders krijgen wij natte voeten in de winter en problemen met (veen)dijken, gele grasmatten en misoogsten in de zomer.

Een goede waterhuishouding beschermt ons tegen wateroverlast of watertekort maar zorgt ook voor voldoende water van voldoende kwaliteit. Om een goede waterhuishouding te realiseren, zijn veranderingen in het watersysteem nodig, zodat we later niet in de problemen komen. De veerkracht van het watersysteem moet worden vergroot, zodat situaties van te veel en te weinig water makkelijker kunnen worden opgevangen. Partijen spannen zich de komende jaren in om:


· in 2010 voor heel Overijssel de gewenste waterhuishoudkundige situatie voor een gebied vast te hebben gelegd;


· bijzondere situaties van hoog- en laagwater gecoördineerd aan te pakken;


· in 2015 de kans op wateroverlast vanuit het oppervlaktewater terug te hebben gebracht tot landelijk vastgestelde normen.

Schoon water in Overijssel

Schoon water is één van de basisvoorwaarden voor een gezonde samenleving. Ernstige en zichtbare vervuiling ligt al weer enkele decennia achter ons. De afgelopen tijd is volop geïnvesteerd in het schoner maken van het water. Massale vissterfte en schuimvorming op het water komen bijna niet meer voor.

We zijn er echter nog niet. Onder water, in de bodems, bevinden zich op bepaalde plekken nog ernstige verontreinigingen. Ook komen er nog bepaalde stoffen in te hoge concentraties voor in het water. Het gaat dan om bestrijdingsmiddelen, meststoffen en zware metalen. Concreet spannen partijen zich de komende jaren in om:


· in 2012 de waterkwaliteit te laten voldoen aan de landelijke basisnormen;


· in 2012 de ernstige verontreinigingen van de waterbodems opgeruimd te hebben;


· in 2015 een goede ecologische en chemische toestand van het water te hebben gerealiseerd conform de normen van de KRW bepaald door onder andere de aard van het watersysteem.

Genieten van water

Aan water is het goed toeven. Gebieden met veel water zijn aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Bij warm weer zoeken wij massaal het water op, in vorstperioden vormt het bevroren water de basis voor ijsplezier. Ruim 10% van de bevolking in Overijssel gooit wel eens zijn hengel uit. Wandel- en fietspaden langs het water worden intensief gebruikt. Van belang is dan wel dat dat water schoon en helder is en dat het gebied aantrekkelijk is ingericht. Nagestreefd wordt de versterking van het recreatief medegebruik van gebieden die de waterschappen beheren. De waterbeheerders richten zich in het bijzonder op de gebieden waaraan in het Waterhuishoudingplan het streefbeeld kwaliteitswater is toegekend: de waterparels. Concreet spannen wij ons de komende jaren in om:


· het recreatief medegebruik van het water te versterken;


· in 2018 de inrichting en de waterkwaliteit in gebieden met het streefbeeld kwaliteitswater te laten voldoen aan de eisen die vanuit de ecologische doelen daarvoor worden gesteld.
Samenwerken in waterbeheer

Water stoort zich niet aan bestuurlijke grenzen van waterschappen en provincies. Samenwerking is daarom geboden. Partijen hebben daar al uiting aan gegeven door gezamenlijk met anderen de Stroomgebiedsvisie Vecht-Zwarte Water op te stellen en de Gebiedsrapportage voor Rijn-Oost. Daarnaast zullen ze gezamenlijk de Vechtvisie opstellen. Met het tekenen van het wateractieprogramma onderstrepen partijen opnieuw het belang van samenwerking. Door samenwerking wordt zowel financieel als beleidsmatig een betere afstemming bereikt tussen de plannen van beide overheden en wordt een slagvaardige en efficiënte uitvoering van de wateropgaven bevorderd. Via het wateractieprogramma maken de partners zichtbaar aan bestuurlijk vertegenwoordigers, partners in water en burgers, waar het in het waterbeheer om gaat en wat er met het watergeld wordt gerealiseerd.

Het wateractieprogramma is daarom voor iedereen beschikbaar om te downloaden, via www.prv-overijssel.nl. Ook is via een kaart op die site de voortgang te volgen van het werk aan het water in de provincie Overijssel. De provincie Overijssel en de waterschappen zullen dit jaar regelmatig met bestuurders en inwoners communiceren over de voortgang van de projecten waarover in het wateractieprogramma afspraken zijn vastgelegd.