Gemeente Cromstrijen


22-03-2005

Brandweer Cromstrijen bereid tot samenvoeging

De vrijwillige brandweermensen van Klaaswaal en Numansdorp stemmen unaniem in met het voornemen van het college van burgemeester en wethouders om de afzonderlijke brandweerkazernes in Cromstrijen op te heffen en samen te voegen op een centrale locatie in de gemeente. Om de veiligheid te kunnen blijven garanderen is deze maatregel noodzakelijk. Hiermee wordt het risico dat een brandweervoertuig niet uit kan rukken vanwege personeelstekort tot een minimum teruggebracht. Het is de bedoeling dat de brandweerkazerne en de gemeentewerkplaats op één locatie in de gemeente samengaan. Momenteel vindt een onderzoek naar mogelijke locaties plaats. De gemeenteraad krijgt naar verwachting in juni een eerste voorstel voorgelegd.

Aanleiding
De brandweerzorg in Nederland is de afgelopen decennia aan grote veranderingen onderhevig. Een veranderende arbeidsmarkt en toenemende mobiliteit, hebben er toe geleid dat anno 2005 een meerderheid van de vrijwilligers niet meer woont en werkt in dezelfde gemeente. Bovendien is de taak van de vrijwillige brandweer door zware opleidingseisen en het invoeren van een verplicht aantal oefeningen per jaar (80%) aanzienlijk veeleisender.

Ook de zwaardere Arbo-eisen en de eigen aansprakelijkheid van de brandweervrijwilliger tijdens het uitoefenen van zijn functie, spelen hierin een rol. Hier staat natuurlijk wel een geldelijke vergoeding tegenover, maar deze staat niet in verhouding tot de belasting op de vrije tijd en het gezinsleven van de brandweerman of -vrouw.

Bovendien leidden strengere juridische en verzekeringstechnische wet- en regelgeving tot het aanscherpen van de interne procedures, waardoor het (vrijwillig) werken bij de brandweer aan steeds meer regels is gebonden. Daarnaast maken de toenemende individualisering van de samenleving en de weerstand van werkgevers om personeel ruimte te geven voor het brandweerwerk het moeilijk om de vrijwilligersvoorraad in stand te houden.
Kortom: de brandweerzorg staat onder hoge druk.

Veiligheidsprobleem
Dit alles uit zich in een tekort aan vrijwilligers, hoewel dat voor de gemeente Cromstrijen nog niet echt nijpend is. Problematischer is het dat de meeste vrijwilligers zich een te groot gedeelte van de dag buiten Cromstrijen bevinden. Het vrijwilligerstekort en de woon/werk-problematiek zijn overigens niet voorbehouden aan Cromstrijen; in heel het land ervaren gemeenten dit probleem. In de regio leidde dit al tot een convenant waarin afspraken zijn gemaakt over het inzetten van brandweerkorpsen over de eigen gemeentelijke grenzen (de zogenaamde operationele grenzen).

Dit convenant is niet voldoende om het veiligheidsprobleem in Cromstrijen op te lossen. Om de kwaliteit van de brandweerzorg voor de toekomst te kunnen garanderen, is een samenvoeging van de posten Klaaswaal en Numansdorp en een nieuwe kazerne op een centrale plaats in de gemeente Cromstrijen noodzakelijk.

Gemeentewerkplaats
Parallel aan deze ontwikkelingen bestaat de wens voor een nieuwe gemeentewerkplaats in Cromstrijen. Momenteel zijn er twee werkplaatsen (hoofdvestiging Vlielanderstraat te Numansdorp en nevenvestiging aan de Berkenlaan in Klaaswaal) die geen van beide qua ruimte en inrichting voldoen aan de eisen van deze tijd. Bovendien is er geen directe noodzaak om in beide kernen een gemeentewerkplaats in stand te houden, behalve dan het huidige ruimtegebrek. Voor een goede inrichting van het taakveld Beheer & Onderhoud (de buitendienst) gaat de voorkeur uit naar een locatie waar voldoende ruimte is om mens en materieel op een goede manier te huisvesten.

Omdat de gemeentewerkplaats en de brandweerkazerne grotendeels dezelfde eisen stellen aan een gebouw en de inrichting van het buitenterrein, bestaat op dit moment de unieke mogelijkheid om beide functies op één centrale plaats te verenigen. Vanuit deze nieuwe locatie worden zowel de brandweerzorg als het onderhoud aan de openbare ruimte centraal en optimaal verzorgd.

Plan van aanpak
Op dit moment wordt er gewerkt aan het Program van Eisen voor de nieuwbouw en wordt er gezocht naar een geschikte (bouw)locatie. Een eerste principevoorstel gaat naar verwachting in juni naar de raad.

Informatie
Voor meer informatie over de samenvoeging van de brandweerkazernes en de gemeentewerf kunt u contact opnemen met Dasja Abresch, medewerker Communicatie gemeente Cromstrijen, tel. (0186) 656182 of e-mail d.abresch@cromstrijen.nl