Gemeente Borger-Odoorn


22-03-2005
INWONERS GEVEN EXLOO 7,7 VOOR WOONGENOT

Op woensdagavond 16 maart jl. presenteerde de Stichting Exloo Vooruit tijdens haar jaarvergadering in Dinercafe Bussemaker de uitkomsten van het belevingsonderzoek in het dorp Exloo. De respons op het onderzoek was 72%. Centraal in het onderzoek stond de manier waarop inwoners van Exloo denken over het dorp betreffende voorzieningen, sociale betrokkenheid het verenigingsleven en leefbaarheid. Men geeft het dorp een rapportcijfer van 7,7.

Uitkomsten
In het onderzoek kwamen de onderwerpen wonen, woonomgeving, voorzieningen, verkeer en sociale betrokkenheid aan de orde. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van Exloo met bijzonder veel plezier in het dorp wonen. Men waardeert de rust en de ruimte en de fraaie omgeving. Veel mensen vinden de verkeerssituatie in het dorp een bron van ergernis. Daarbij is het parkeren een belangrijk aandachtspunt. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat er meer aandacht moet komen voor wonen voor met name ouderen en jongeren. Opvallend is dat van de respondenten 80% niet in Exloo geboren is.

Onderzoek
In het kader van het Hunzeproject heeft de Stichting Exloo Vooruit het initiatief genomen om een belevingsonderzoek te houden. In november 2004 zijn de vragenlijsten huis aan huis rondgebracht.De Brede Overleggroep Kleine Dorpen heeft ondersteuning geboden bij het opstellen van de vragenlijsten; de verwerking van de enquête is uitgevoerd door het Van HalLL Instituut in Leeuwarden.

Vervolg
Aan het eind van de avond konden de 75 bezoekers suggesties doen voor het oplossen van de geconstateerde problemen/knelpunten. Men kon zich ook opgeven voor een werkgroep die de uitkomsten van het onderzoek nader gaat uitwerken. In een later stadium worden de uitkomsten van het belevingsonderzoek Exloo gepresenteerd aan betrokken overheden.