Digitale Gemeente Houten

College akkoord met bouw Cultuurcentrum

dinsdag 22 maart 2005 - Bron: Gemeente Houten

Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad op 26 april vragen krediet beschikbaar te stellen voor de bouw van een cultuurcentrum en de uitbreiding van College De Heemlanden aan de Slinger. Nu het onderzoek naar de haalbaarheid van deze ontwikkelingen positief is afgerond, wil het college uitvoering geven aan een van de meest in het oog springende onderdelen van het Masterplan Houten Centrum.

Het cultuurcentrum krijgt een volledig geoutilleerde voorstellingszaal met 300 zitplaatsen voor professionele theater- en muziekvoorstellingen. Het is ook mogelijk de zaal om te bouwen ten behoeve van staanplaatsen. Er komt een foyer met horecavoorziening.

Naast de voorstellingen van De Kring is de zaal geschikt voor een veel breder cultuuraanbod. Het is de bedoeling het cultuurcentrum beschikbaar te stellen voor amateurvoorstellingen en te verhuren ten behoeve van congressen of andere bijeenkomsten.

Het Houtens Muziek Collectief heeft straks met 11 muzieklokalen en een kantoor haar hoofdvestiging in het Cultuurcentrum. Een deel van de muzieklokalen wordt gedeeld met college De Heemlanden.

Uitbreiding De Heemlanden
College De Heemlanden gaat fors uitbreiden (3.000 m2) om de leerlingengroei op te vangen. Naast lokalen voor theorie en technisch onderwijs, komen er lokalen voor creatieve vakken (bijv. tekenlokalen) en een dramalokaal. Dit lokaal kan eenvoudig omgebouwd worden tot een theaterzaaltje voor kleine voorstellingen.
Tijdens de bouwperiode maakt het College De Heemlanden gebruik van een aantal noodlokalen op De Kruisboog.

Aankoop sporthal
Om ruimte te maken voor het cultuurcentrum en de uitbreiding van De Heemlanden, is het nodig de huidige sporthal van stichting Taurus aan te kopen. De sporthal wordt geïntegreerd met de hal van de school en het cultuurcentrum. De sporthal wordt vooral gebruikt door De Heemlanden maar is in de avonduren en weekenden ook voor andere verenigingen beschikbaar. Taurus gaat gebruik gaat maken van de nieuwe sporthal op De Kruisboog.

Beheer cultuurcentrum
In overleg met het Houtens Muziek Collectief, De Kring en College De Heemlanden zal de gemeente na het go-besluit verder werken aan een constructie voor de exploitatie en het beheer van het cultuurcentrum op cultureel en commercieel gebied.

Financiële uitwerking
De investeringsbedragen voor de bouw van het cultuurcentrum en de aankoop van de Taurus sporthal zijn met elkaar in samenhang gebracht. In totaal wordt hiervoor een krediet aangevraagd van 15,5 miljoen euro.

Proces en planning
Op woensdag 6 april worden omwonenden, culturele organisaties en andere belangstellenden geïnformeerd over de planvorming en exploitatie van het cultuurcentrum tijdens een openbare informatieavond. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal en start om 20.00 uur.

De gemeenteraad zal op 26 april een besluit nemen over het kredietvoorstel van het college. Op 12 april zal eerst de raadscommissie Samenleving zich nog buigen over de materie. Bij beide vergaderingen is er de mogelijkheid tot inspreken. Indien de plannen lopen als verwacht, wordt in januari 2006 begonnen met de bouw. De inzet is om het cultuurcentrum te openen met de start van een nieuw theaterseizoen in september 2007.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).