PERSBERICHT - 2005-03-22

Explosieve groei voor Istanbul en Thailand, Sri Lanka nog fors achter

Achterstand zomerboekingen bijna verdwenen

De zomerboekingen trekken weer aan. Uit de meest recente boekingsstatistiek van ANVR / TNS NIPO ( tot en met 6 maart) blijkt dat nog een achterstand van 1 procent is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar in de vorige peilingen was dat nog -2 en -7 procent. Tijdens de 4 weken voorafgaand aan 6 maart boekten bijna 2 procent meer consumenten een zomervakantie dan vorig jaar.

De winterboekingen tot en met 6 maart blijven hangen op -3%. In de 4 weken daaraan voorafgaand werd dan ook 6% minder geboekt voor een winterse zon- of sneeuwbe-stemming.

Zomer
Europese (+11%) en intercontinentale (+10%) vliegvakanties worden goed geboekt, echter het totaal aantal zomerboekingen tot en met 6 maart staat op -1%. Andere vakantievervoermiddelen voor komende zomer (1 april 1 november) zijn voorlopig iets minder populair: trein is gelijk aan vorig jaar deze periode, auto -11% en bus -17%. In vergelijking met verleden jaar tot en met 6 maart boekte de Nederlander, op zoek naar warmte en zon, zijn vliegreis naar landen als Griekenland (+16%), Portugal (+12%), Egypte (+13%), Tunesië (+59%) en Turkije (+26%).

Opvallend is dat naar Istanbul, één stad in twee werelddelen, 131% méér Nederlanders boekten dan vorig jaar tot en met 6 maart. Spanje met haar rijke cultuur, eindeloze stranden en talrijke bezienswaardigheden loopt voorlopig nog met -9% achter op de Nederlandse vakantiemarkt van ANVR reizigers.

Het boeken van verre bestemmingen is de 4 weken voorafgaand aan 6 maart zeer in trek (+11%). Opvallend daarbij zijn verschillende bestemmingen in het Verre Oosten (+77%). Het totaal aantal geboekte zomervakanties naar deze regio komt dan tot en met 6 maart uit op
+29%.

Thailand boekte de afgelopen 4 weken 188% méér Nederlandse vakantiegangers voor de zomer dan vorig jaar, het herstel na de tsunami vertaalt zich in +38% meer zomerboekingen. Het gastvrije Sri Lanka boekte helaas 75% minder Nederlanders in de afgelopen 4 weken, waardoor de zomerse boekingen uitkomen op -80%.

Indonesië is komende zomer zeer in trek bij de Nederlander (+78%).

Zomerse autovakanties, tot en met 6 maart geboekt bij een ANVR reisonderneming, blijven hangen op -11% evenals in de vorige meting. Nederland (-30%), België (-20%), Duitsland (-12%) en Frankrijk (-11%) en tal van andere landen wachten nog op de reislustige autovakantieconsument. Alleen Oost Europa (+11%) en Italië (+6%) zien nu positieve cijfers. Duitsland (+18%) is wel, meer dan vorig jaar, in trek als bestemming per trein.

Winter
Het totaal aantal winterboekingen, gemeten tot en met 6 maart, blijft stabiel t.o.v. de meting van een maand geleden: -3%. Het zijn vooral de winterse sneeuwbestemmingen die inlopen (-1%) t.o.v. de vorige meting (resp. -3% en -5%). De sneeuw in Duitsland (+19%), Oostenrijk (+2%) en Tsjechië (+26%) wordt deze winter ( 1 november 1 april) goed bezocht, terwijl Frankrijk (-9%), Italië (-15%) en Zwitserland (-4%) minder populair lijken te zijn. De zonnige vliegbestemmingen Turkije (-3%), Spanje (-5%) en ook de Canarische Eilanden (-3%) kijken tegen een achterstand aan, terwijl Egypte (+21%) het deze winter helemaal is.