Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Gemeente Coevorden dient zienswijze in bij Duitse overheid over Duitse EVI

Gemeente Coevorden tekent geen officieel bezwaar aan tegen de komst van een afvalverbrandingsinstallatie (EVI) op het Duitse deel van het Europark. Wel dringt het college van burgemeester en wethouders erbij de Duitse overheid op aan om de vergunning op een aantal punten aan te passen.

De raadscommissie Bestuurlijke en Juridische zaken heeft maandagavond zijn advies uitgesproken over de zienswijze van het college. Mede naar aanleiding van dit advies, en na het horen van de externe deskundige, de heer Van Lieshout, heeft het college haar zienswijze bijgesteld.

Zo acht het college de komst van een convenant tussen de ondernemer en de gemeente Coevorden over biomonitoring noodzakelijk. Ook het in het leven roepen van een EVI-klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen is voor het college een aandachtspunt. Daarbij wordt volgens het college gehoor gegeven aan de maatschappelijke onrust die bij de gemeenschap in Coevorden nog altijd leeft.

Bovendien verzoekt het college om de Duitse schoorsteen op te trekken naar 80 meter hoogte zodat het immissiegebied groter wordt. Verder is de aanvoerroute van afval naar de fabriek onduidelijk en dient er nader onderzoek verricht te worden naar de concentratie fluoride. Ook vindt het gemeentebestuur het noodzakelijk dat in de vergunning wordt vastgelegd dat alleen huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval worden verbrand.

Achtergrond
De firma BBE diende in november 2004 bij de Bezirksregierung Weser-Ems een nieuwe aanvraag in voor de realisatie van een afvalverbrandingsinstallatie met twee verbrandingsovens in de Duitse gemeente Laar. Hierbij hebben de initiatiefnemers hun oog laten vallen op een stuk grond op het Europark, dat al in bezit is van BBE. Het Duitse bouwplan voorziet in de realisering van twee verbrandingsovens voor de verbranding van huisvuil met een capaciteit van ieder 182.400 ton afval per jaar bij een gemiddeld vermogen per uur van 22,8 ton afval per verbrandingslijn. Bij de bouw zal aansluiting gezocht worden bij de reeds gerealiseerde opslaghal. De verbrandingsovens hebben een maximale hoogte van 46 meter en worden voorzien van een schoorsteen met een hoogte van 70 meter. De ovens liggen ruwweg op zo'n 300 meter van het Nederlands grondgebied verwijderd.