SOCIALE PARTNERS AFBOUWSECTOR

Afbouwsector: 2900 extra banen dankzij laag BTW-tarief

persbericht

Gouda, 24 maart 2005

EIB-onderzoek(1) : laag BTW-tarief voor schilder- en stukadoorwerken is een doelmatig instrument en levert 2900 banen op. Voortzetting is van groot belang voor de bedrijfstak. Werkgevers en werknemers dringen bij de Tweede Kamer en het Kabinet aan op voortzetting van de maatregel laag BTW-tarief na 2005.

De invoering van het lage BTW-tarief op schilder- en stukadoorswerk bij particuliere woningen ouder dan 15 jaar heeft een banengroei veroorzaakt in deze bedrijfstakken van 2500 mensjaren en nog eens 400 mensjaren daarbuiten. De kosten van de maatregel voor de overheid zijn globaal in evenwicht met de inkomsten. Vakbonden en werkgevers dringen er bij het Kabinet er op aan om het lage BTW-tarief voor arbeidsintensieve diensten hoog op de agenda te houden, zolang een positieve Europese beslissing nog op zich laat wachten. Een onverhoopte afschaffing van deze faciliteit zal grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de bedrijfstak.

Onderzoek onder particuliere woningbezitters
Met een enquête onder zo'n drieduizend particuliere woningbezitters heeft het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) onderzoek gedaan naar de invloed van de BTW-verlaging op hun uitbestedingsgedrag bij woningonderhoud. Het rapport bevestigt eerder onderzoek dat er een aantoonbaar positief effect van de maatregel uitgaat op de werkgelegenheid. Zwartwerk wordt daadwerkelijk teruggedrongen.

2900 banen extra dankzij BTW-verlaging
De maatregel veroorzaakt een extra vraag die in de bedrijfstak globaal 2500 mensjaren extra werk oplevert en nog eens 400 extra mensjaren buiten de schilders- en stukadoorbedrijfstakken. Van deze extra vraag is eenderde deel het gevolg van het feit dat particulieren overschakelen van zwartwerkers naar het reguliere bedrijfsleven.

Groei woningonderhoud dankzij vergrijzing mits het lage BTW-tarief gehandhaafd blijft Omdat particuliere woningbezitters in de leeftijd van 56 jaar en hoger hun onderhoudswerk vaker uitbesteden aan schilders- en stukadoorbedrijven, zal door de vergrijzing het particuliere onderhoud de komende jaren groeien. Voorwaarde is wel dat de lage BTW-tarief gehandhaafd blijft.

Gevolgen stopzetten lage BTW-tarief schilders- en stukadoorswerken Stopzetten van het lage BTW-tarief zal in 2006 leiden tot een krimp van de bedrijfstak met 160 miljoen euro ofwel minstens 1600 voltijdsbanen. Meer dan een kwart van de particuliere woningbezitters zal zijn heil zoeken bij zwartwerkers of zal het onderhoud zelf gaan doen.

Kosten-baten
Tenslotte heeft het EIB ook onderzocht hoeveel de belastingmaatregel de staat aan gederfde BTW-inkomsten kost en hoeveel het de staat oplevert aan extra vennootschapsbelasting, extra BTW-ontvangsten, loonbelasting en besparing op de uitkeringen. De maatregel kost het rijk 65 miljoen terwijl daar inkomsten tegenover staan tussen de 60 en 75 miljoen. Daarmee is de regeling globaal kostenneutraal.

Pleidooi werkgevers en werknemers bij Tweede Kamer en Kabinet In een brief aan de Tweede Kamer en aan de Minster van Financiën dringen sociale partners er op aan dat het Kabinet en de Minister van Financiën het lage BTW-tarief binnen de Europese Unie hoog op de agenda houden. De lage BTW-verlaging is gebaseerd op een Europees experiment dat afloopt per 1 januari 2006. Om de maatregel voort te zetten zullen Nederland en de overige lidstaten nog dit jaar een nieuwe afspraak moeten maken.

(1) Kosten en baten van het verlaagde BTW-tarief op onderhoudswerk aan woningen van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (maart 2005).


---


--
Noot voor de pers: Nadere inlichtingen naar aanleiding van de publicatie van dit rapport verkrijgt u bij de woordvoerders van de opdrachtgevende organisaties:


- FNV Bouw, Ch. Verhoef, sectorbestuurder, tel. 06-5156 6068
- FOSAG, mr. E. Kruiderink, directeur, tel. 06-2507 5342
- Hout- en Bouwbond CNV, drs. L. Raadgever, sectorbestuurder, tel.
06-5120 5609

- NOA, mr. drs. F. Rohof, directeur, 06-2061 8290

Het volledige rapport is te downloaden op www.fosag.nl

24 mrt 05 10:46