Productschap Margarine


24.03.2005

MVO-bijeenkomst:
WTO en EU-invoerrechten op oliën/vetten

Het productschap zal eind augustus een informatiebijeenkomst houden over de gevolgen van de in het kader van de WTO Doha Ronde gepresenteerde landbouwvoorstellen voor de EU-markttoegang voor plantaardige oliën en vetten.

Een maand eerder zal de voorzitter van de WTO-landbouwonderhandelingen, Tim Groser, hierover namelijk in het kader van een ontwerp-landbouwakkoord aan de lidstaten van de wereldhandelsorganisatie een voorstel hebben gepresenteerd. Dit ontwerpakkoord zal onder meer een voorstel omvatten voor de wijze waarop (w.o. totale procentuele tariefverlaging en tijdspad geleidelijke tariefverlaging) deze invoerrechten op landbouwproducten verder dienen te worden verlaagd. Tijdens de informatiebijeenkomst zal het productschap de tarifaire gevolgen van deze voorstellen - mede in relatie tot het herziene APS - voor specifieke plantaardige oliën en vetten nadrukkelijk belichten. Ter indicatie: op grond van de laatstgehouden wereldhandelsronde (de Uruguay Ronde), die werd gehouden in de periode 1986-1993, heeft de EU haar invoerrechten op de meeste plantaardige oliën in de periode 1995-2000 via jaarlijkse verlagingen uiteindelijk met in totaal 36% verlaagd.

De definitieve datum en locatie van deze informatiebijeenkomst zullen in de loop van april worden vastgesteld. Voor de bij het productschap aangesloten bedrijven zijn aan deelname aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Frans Köster, tel. 070-3195118, e-mail koster@mvo.nl.