FNV

Noodzaak van nieuwe ontslagen bij Avebe onduidelijk

De noodzaak om bij aardappelzetmeelconcern Avebe voor 1 augustus 350 mensen te ontslaan is niet duidelijk. Zo reageert FNV Bondgenoten op het plan.
Avebe heeft zich voorgenomen om voor 1 augustus minder dan duizend mensen in dienst te hebben. Daarom wil het bedrijf voor die tijd 350 werknemers ontslaan. Daar bovenop zouden vijftig ontslagen vallen onder het middenkader. De vakbonden en de ondernemingsraad vinden de plannen echter slecht onderbouwd.

"Dat er gesneden wordt in de bovenlaag is nog wel te verdedigen", vindt vakbondsonderhandelaar Anja Dijkman. "Daar kan bij Avebe wel wat vanaf." De argumenten achter de reorganisatie zijn echter te simpel, meent zij. "De directie wil de kosten beperken en ziet ontslag van werknemers als de enige methode daartoe. Dat is wel erg eenvoudig gedacht."

Bij Avebe is het al jaren hommeles. Het management kondigt de ene reorganisatie na de andere aan, maar voert die vervolgens niet of slecht uit. Het gaat nu om de vierde reorganisatie in drie jaar.

Ook volgt een herschikking van afdelingen en divisies. Tenslotte wordt een aantal activiteiten uitbesteed, maar daaraan verbindt Avebe voorlopig geen aantallen arbeidsplaatsen op de werkvloer.

De bond volgt de plannen van de aardappelmeelproducent met argusogen, aangezien de werkgelegenheid in de regio onder druk komt te staan zodra er bij Avebe arbeidsplaatsen verloren gaan. De regio kampt met een flinke werkloosheid, met name onder jongeren.

Werknemers die onder de cao vallen, horen intern herplaatst te worden of in het slechtste geval met een goede regeling te vertrekken op vrijwillige basis. Avebe mikt op vrijwillig vertrek van 270 ouderen, zo werd woensdagmiddag bekend. FNV Bondgenoten zal er alles aan doen om te voorkomen dat jongere werknemers de wacht wordt aangezegd.

Voor Dijkman staat behoud van werkgelegenheid in Oost-Groningen voorop. Dat is ook de inzet van het geldende sociaal plan, dat in 2002 werd afgesproken en voorziet in een werkgarantie tot medio 2005. Er zouden geen gedwongen ontslagen vallen.

Het aardappelzetmeelconcern weigert echter het sociaal plan uit te voeren. Avebe probeerde begin dit jaar een groep van 250 55-plussers collectief te laten afvloeien, maar het CWI weigerde een ontslagvergunning. Nu wil het bedrijf het dus opnieuw proberen.