Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
24 maart 2005

WETSVOORSTEL BURGERSERVICENUMMER VOOR SPOEDADVIES NAAR RAAD VAN STATE

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel Burgerservicenummer. De Raad van State zal om een spoedadvies worden gevraagd zodat het wetsvoorstel nog voor het zomerreces bij de Tweede Kamer aanhangig kan worden gemaakt. Het kabinet streeft ernaar het burgerservicenummer per
1 januari 2006 in te voeren.

Iedereen die zich goed kan identificeren en die een relatie heeft met de Nederlandse overheid krijgt een uniek persoonsnummer: het burgerservicenummer. Daarmee wordt de dienstverlening door de overheid eenvoudiger, verdwijnen een aantal technische barrières bij de uitwisseling van persoonsgegevens tussen overheidsorganisaties en komt de eenmalige gegevensverstrekking een stap dichterbij. Ook kan de bestrijding van fraude doelmatiger plaatsvinden.

Het wetsvoorstel introduceert een algemeen persoonsnummer voor overheidsorganen en daartoe aangewezen andere organisaties. Dit algemene nummer treedt in de plaats van het bestaande sofi-nummer. Daarmee wordt bewerkstelligd: (1) een passende juridische vormgeving van het wijd verspreide gebruik van het sofi-nummer, dat wel in de praktijk maar niet wettelijk een algemeen persoonsnummer is, (2) expliciete regulering van het aanmaken, toekennen en beheren van het nieuwe burgerservicenummer, (3) passende ondersteuning van het gebruik van het nummer waaronder voorzieningen om het nummer te verifiëren en (4) zorgen voor vertrouwen in rechtmatig gebruik van het nummer door inzicht te geven in wie welke type informatie op welke manier gebruikt.

Al eerder is aangekondigd dat er per 1 januari 2006 een burgerservicenummer ingevoerd gaat worden. Hiermee wordt tevens een belangrijk deel van het programma Andere Overheid gerealiseerd. Daarin zijn maatregelen opgenomen voor het verlichten van de administratieve lasten voor de burger, het verminderen van de bureaucratie en het verbeteren van de elektronische bereikbaarheid van de overheid. Net zo belangrijk is de rol van het burgerservicenummer als instrument voor de realisatie van de ICT-plannen in andere sectoren. Dat geldt in het bijzonder voor de realisatie van het Elektronisch Medicatie Dossier dat door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vorm wordt gegeven.

RVD, 24.03.2005