Socialistische Partij

`De Graaf nam juiste beslissing'

24-03-2005 * De minister van bestuurlijke vernieuwing Thom de Graaf heeft gisteren verklaard dat hij niet langer geloofwaardig aan kan blijven. Volgens de SP-fractie is dit de juiste conclusie.

In het debat dat volgde, bleek dat De Graaf niet alleen vertrok vanwege het stranden van zijn voorstel voor een gekozen burgemeester, maar ook omdat hij onvoldoende steun kreeg van zijn coalitiepartners bij de invoering van het nieuwe kiesstelsel. De SP heeft om inhoudelijke redenen moeite met beide voorstellen, en is er dus niet rouwig om dat deze plannen nu niet doorgaan.

---

Lees hier de bijdrage van SP-Kamerlid Jan de Wit in eerste termijn

Jan de Wit Ook mijn fractie heeft de verklaring van de minister-president aanhoord. Het siert minister De Graaf dat hij vindt dat zijn persoonlijke en politieke geloofwaardigheid op dit moment in het geding is en dat dit voor hem aanleiding is geweest om zijn ontslag aan te bieden.

Mijn fractie is van mening dat hij een juiste beslissing heeft genomen. Hij heeft zich in de afgelopen periode zo sterk verbonden aan het voorstel van het kabinet om een direct gekozen burgemeester in te voeren, dat bij het mislukken daarvan de conclusie moet worden getrokken dat de eigen persoon en het politiek functioneren in het geding zijn. Mijn fractie respecteert dat in ieder geval.

In de verklaring van de minister-president heb ik gehoord dat het om twee dingen gaat, namelijk om de direct gekozen burgemeester en om het kiesstelsel. Over het laatste heb ik een vraag. Wat bedoelt de minister-president nu? Heeft de minister ook in ontbreken van perspectief met betrekking tot het wetsvoorstel tot wijziging van het kiesstelsel aanleiding gevonden om zijn ontslag aan te bieden? Wat doet het kabinet nu met deze twee wetsvoorstellen? Is de conclusie nu dat het kabinet deze vanwege het vertrek van de minister laat rusten of, zo meen ik in de woorden van de minister-president te beluisteren, wordt er gezocht naar oplossingen met betrekking tot deze twee onderwerpen?

De fractie van de SP in de Eerste Kamer neemt een autonome positie in waarover de Tweede-Kamerfractie geen zeggenschap heeft. Ik kan wel verklaren wat de reden is geweest voor het stemgedrag van de Eerste-Kamerfractie gisterenavond. Dat was de simpele constatering dat er sprake is geweest van een koppelverkoop. Aan het voorstel tot deconstitutionalisering van de benoeming was de absolute zekerheid gekoppeld dat bij het aannemen daarvan het wetsvoorstel met betrekking tot de direct gekozen burgemeester een onomkeerbaar gegeven zou zijn. Dat heeft de minister gisteren een en ander maal beklemtoond. Dat was voor de Eerste-Kamerfractie van de SP reden om tegen de deconstitutionalisering te stemmen.