Ministerie van Financiën

Samenvatting:
De ministers Zalm en Van Ardenne antwoorden op kamervragen over de nominatie van de heer Wolfowitz voor het presidentschap van de Wereldbank. .

Beantwoorden van de vragen van het lid Koenders, d.d 21 maart 2005


1. Hoe beoordeelt u de keuze van president Bush om de heer Wolfowitz voor te dragen als president van de Wereldbank?

De Nederlandse regering heeft kennisgenomen van de nominatie van de heer Wolfowitz. De heer Wolfowitz zal op zijn merites worden beoordeeld.


2. Hoe verhoudt zich de huidige expertise van de heer Wolfowitz als vooral militair adviseur en academicus, alsmede mede-architect van de gebrekkige na-oorlogse planning voor wederopbouw en reconstructie van Irak, tot de noodzaak van een kandidaat met brede expertise en ervaring op het terrein van ontwikkeling, armoedebestrijding en financiële markten? Kunt u gedetailleerd op deze aspecten ingaan.

Het is van belang de bredere achtergrond van de heer Wolfowitz te bekijken. Zijn rol in de vormgeving van het beleid van de VS ten aanzien van Irak is derhalve onderdeel van een veelzijdige loopbaan in de publieke en academische sfeer. De heer Wolfowitz heeft als Amerikaanse ambassadeur in Indonesië bewezen te kunnen opereren in een ontwikkelingsland. De heer Wolfowitz heeft ruime internationale ervaring in Azië mede vanwege zijn functie als Assistant Secretary voor Oost Azië en de Pacific. Van 1994 tot 2001 was hij professor Internationale Betrekkingen aan de Paul H. Nitze School of Advanced International Studies van de John Hopkins Universiteit. Zie verder vraag 3.


3. Welke profielschets hanteert Nederland, respectievelijk hanteren gelijkgezinde landen in de Wereldbank voor de opvolger van president Wolfensohn? Hoe past de heer Wolfowitz daarin?

De Raad van bewindvoerders is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie en benoeming van de president van de Wereldbank. De Raad van Bewindvoerders heeft een profielschets opgesteld waarbij intellectueel leiderschap, politiek en sociaal leiderschap, management en communicatievaardigheden als belangrijke kenmerken voor de nieuwe president zijn aangemerkt. Mede op initiatief van de Nederlandse bewindvoerder heeft de Raad van Bewindvoerders "issues for discussion" geformuleerd als gezamenlijke inbreng in de gesprekken met de kandidaat die in het kader van de benoemingsprocedure momenteel plaatsvinden. Deze gesprekken dienen de Raad van Bewindvoerders in staat te stellen een gefundeerd oordeel te vellen over de kwaliteiten van de heer Wolfowitz. Ook is de heer Wolfowitz uitgenodigd voor een gesprek op 30 maart met Europese gouverneurs of plaatsvervangend gouverneurs van de Wereldbank. Voorts zal op die datum een separate ontmoeting met 6 OS-ministers, waaronder minister van Ardenne, plaatsvinden. Naar verwachting zal de Raad van Bewindvoerders eind deze maand formeel stemmen over de benoeming van de heer Wolfowitz.


4. Moet de president van de Wereldbank per se een Amerikaan zijn, of vindt de Nederlandse regering ook dat naar een bredere kandidatuur moet worden gekeken, bijvoorbeeld kandidaten uit ontwikkelingslanden?

De Nederlandse regering ondersteunt het algemene belang van een open en transparant selectieproces. Hierin past dat meerdere, ook niet-VS kandidaten kunnen worden genomineerd voor de functie van president van de Wereldbank. Sinds het bekend is dat de huidige president van de Wereldbank niet beschikbaar is voor een nieuwe termijn, hebben zich echter geen andere kandidaten dan de heer Wolfowitz aangediend.


5. Is de Nederlandse regering bereid om per direct te pleiten voor een meer open selectieprocedure waarbij verschillende kandidaten worden voorgesteld en de selectie plaatsvindt op basis van expertise en ervaring op het terrein van ontwikkeling, governance en engagement op het terrein van armoedebestrijding en niet alleen op basis van nationaliteit?

Zie het antwoord op vraag 4.


6. Kent u de plannen van de heer Wolfowitz over de toekomst van de Wereldbank? Zo ja, wat zijn die plannen, en hoe wordt daar kennis van genomen? Wat betekenen deze ideeën voor de toekomstige financieringsstructuur van de Wereldbank, het beleid ten aanzien van leningen en giften en de relatie tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF)?

De heer Wolfowitz heeft in zijn verklaring bij het aanvaarden van zijn nominatie aangegeven zich te willen inzetten voor continuering van de nalatenschap van de heer Wolfensohn. Hierin figureren bredere ontwikkelingsvraagstukken als HIV/AIDS, gender, onderwijs en het milieu naast voorwaarden als goed bestuur, transparantie, institutionele hervormingen en het bestrijden van corruptie in ontwikkelingslanden. Dit zijn alle onderwerpen die prominent in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid naar voren komen. De Nederlandse regering zal zich voor zijn benoeming ervan overtuigen dat de heer Wolfowitz de belangrijkste Nederlandse uitgangspunten voor het beleid van de Wereldbank deelt.


7. Kunt u deze vragen per direct beantwoorden, in ieder geval alvorens de Nederlandse regering als belangrijke financier van de Wereldbank daarover een positie inneemt?

Ja, bij deze