Gemeente Tilburg

05106BO
Datum
25 maart 2005

Culturele broedplaats in pand Ringbaan Oost 8-10

Huurders De Vorst vinden nieuwe alternatieve huisvesting

Voor de stad Tilburg is het belangrijk dat er voldoende toegankelijke repetitie- en atelierruimtes zijn om het veelzijdige aanwezige talent te houden en te ondersteunen. Het college heeft daarom besloten om het pand Ringbaan Oost 8-10 geschikt te maken zodat het structureel als broedplaats voor podiumkunsten gebruikt kan worden. Hiermee is een bedrag van E190.000 gemoeid. In eerste instantie wordt het pand voornamelijk gebruikt door gezelschappen die momenteel nog in de villa van Theater De Vorst zitten, Drie Ons, Koning Carlos, De Kwekerij en Kino. Ook andere gezelschappen -studenten en amateurs- kunnen gebruik maken van de repetitieruimtes. Wethouder Backx: "In Tilburg zijn veel kunstvakopleidingen. Mede daardoor zijn er in Tilburg veel mensen met een creatief talent en is de ruimtebehoefte groot. We proberen voldoende repetitie- en atelierruimte te realiseren om het vele talent dat in Tilburg actief is, voor de stad te behouden. Het is een duidelijke start met het bouwen aan goede voorzieningen op het culturele vlak."

Theater De Vorst is momenteel gesloten vanwege noodzakelijke renovatie/ verbouwwerkzaamheden. Het pand Ringbaan Oost 8-10, naast het Centrum voor Amateurkunst, werd ontdekt tijdens de zoektocht naar tijdelijke huisvesting voor de theatergroepen die nu nog gebruikmaken van De Vorst. Het pand is heel geschikt. Op de begane grond kan één hoge repetitieruimte van 11 bij 11 meter worden gerealiseerd, en twee minder hoge ruimtes van 8 bij 10 meter. Gezamenlijk zijn de ruimtes uitstekend bruikbaar om meerdere gezelschappen in alle fasen van een productie te laten werken. De ruimtes zijn geschikt voor theater en dans. In de hoge ruimte kan worden gewerkt met volledige decors. Voor de korte termijn biedt dit pand een prima oplossing om de gezelschappen die nu in De Vorst verblijven, tijdelijk te huisvesten. Eén van de twee kleinere ruimtes wordt dan in gebruik genomen als kantoorruimte. Om het pand te kunnen gebruiken, is een aanzienlijke verbouwing nodig. Met de eigenaar van het pand is afgesproken, dat hij de bouwkundige kosten voor zijn rekening neemt. De overige kosten bedragen E190.000. Omdat in Tilburg al langer behoefte is aan repetitieruimte voor theater- en dansgezelschappen en gezien de gemoeide investering heeft het college besloten om in het pand Ringbaan Oost 8-10 een structurele broedplaats te realiseren. Bijkomend voordeel is de nabijheid van het Centrum voor Amateurkunst in het aangrenzende pand. Drie Ons, Koning Carlos, De Kwekerij en Kino hebben nu al veel contact met het centrum. Deze relaties kunnen nu geïntensiveerd worden.

De aanpassing van het pand zijn in juli 2005 klaar. Stichting De Nieuwe Vorst gaat het pand beheren. Het plan van het gemeentebestuur wordt op 11 april aan de commissie maatschappij voorgelegd.

Momenteel wordt ook gewerkt aan extra atelierruimtes aan het NSplein 19, dat een broedplaats voor Beeldende Kunst en creatieve bedrijvigheid moet worden. Met het pand aan de Ringbaan Oost wordt het mogelijk om de jonge talenten van de diverse kunstzinnige vakopleidingen voor Tilburg te behouden.

Informatie voor de pers:
Mascha Arts, Communicatie, tel 013 542 88 05
Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Backx, tel 013 542 89 91

---- --