Time : 2:25:44 PM
Date : Friday, March 25, 2005
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Voorontwerp bestraffing schijnhuwelijken goedgekeurd

Op voorstel van vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft de ministerraad het voorontwerp van wet goedgekeurd waarbij schijnhuwelijken en gedwongen huwelijken strafbaar worden gesteld. Dit voorontwerp vloeit voort uit de federale beleidsverklaring van 12 oktober 2004 om schijnhuwelijken krachtdadiger aan te pakken.

Het gaat hier om de toevoeging van een artikel in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van de vreemdelingen. Dit maakt het mogelijk om schijnhuwelijken en gedwongen huwelijken krachtdadiger aan te pakken en voorziet dat vreemdelingen of Belgen die een huwelijk aangaan enkel met oog op het bekomen van een voor de vreemdeling verblijfsrechterlijk voordeel, dat is verbonden aan de staat van het huwelijk, voortaan strafbaar zijn.

Dat betekent dat indien de vreemdeling een huwelijk aangaat dat niet gericht is op het tot stand brengen van een duurzame relatie, maar bedoeld is om een verblijfsvergunning te verkrijgen, dit wordt bestraft.

Een schijnhuwelijk wordt bestraft met een gevangenisstraf gaande van 8 dagen tot 3 maanden of een geldboete die kan oplopen tot 100 ¤. Ingeval een van beide partners als tegenprestatie voor het afsluiten van het huwelijk een som geld ontvangen heeft, kan de gevangenisstraf oplopen tot 1 jaar en de geldboete tot 250¤. Wanneer er sprake is van een gedwongen huwelijk, kan de gevangenisstraf gaan tot 2 jaar en de geldboete tot 500¤.

Ook de poging tot het afsluiten van een schijnhuwelijk of een gedwongen huwelijk wordt voortaan strafbaar.

Daarnaast heeft de ministerraad tevens ingestemd met het principe om de ambtenaren van burgerlijke stand een wettelijke basis te geven voor het laten circuleren van informatie die zij in de uitoefening van hun functie verkrijgen over schijnhuwelijken en gedwongen huwelijken.

Op de eerstvolgende Ministerraad na het Paasreces zal een voorontwerp van wet voorgelegd worden.

Via een koninklijk besluit zal nadien de aard van de te verspreiden informatie en de modaliteiten waaronder dit zal gebeuren bepaald worden. In de praktijk komt de regeling er op neer dat ambtenaren van burgerlijke stand de informatie waarover zij beschikken met betrekking tot schijnhuwelijken en gedwongen huwelijken via e-mail op een gestandaardiseerde en gereglementeerde manier aan hun collega's kunnen doorsturen.

Contactpersoon: Laurent Panneels 0475/43.91.41