European Union


We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 5 5 0 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6
press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom
7657/05 (Presse 73) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Brussel, 30 maart 2005
7657/05 (Presse 73)
P 32/05
(OR. fr)

Verklaring van de Europese Unie over de situatie in Kirgizië

De Europese Unie volgt de ontwikkeling van de situatie in Kirgizië, in nauw contact met de OVSE, op de voet. De Europese Unie neemt nota van het ontslag van de Kirgizische premier Tanayev en zijn regering.
Zij doet een dringend beroep op de nieuw benoemde leiders om zo spoedig mogelijk de openbare orde te herstellen, in dialoog te treden met alle politieke groeperingen in het land en een beleid van nationale verzoening te voeren; dit komt op lange termijn de stabiliteit en de welvaart in Kirgizië ten goede. De Europese Unie neemt nota van het besluit van het Kirgizische parlement om binnen drie maanden presidents-, en binnen zes maanden parlementsverkiezingen te houden.
De Europese Unie spoort de nieuwe Kirgizische leiders dringend aan om in hun handelen ten volle de democratische waarden en de mensenrechten te eerbiedigen. De Europese Unie roept de nieuwe leiders ertoe op alle nodige maatregelen te treffen om de veiligheid en de stabiliteit in het land te garanderen. De Europese Unie is bereid te dien einde met hen samen te werken en de desbetreffende inspanningen van de OVSE te ondersteunen.

"De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan."


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.